Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Најаве

Петеру Хандкеу додељена Нобелова награда за књижевност

Foto: Wikipedia

Нобелов комитет је данас, 10. октобра, објавио имена награђених аутора за прошлу и ову годину. Након прошлогодишње паузе, ове године су проглашена два добитника овог највећег светског признања за књижевност.

Овогодишњи добитник за животно остварење је Петер Хандке, а у образложењу се истиче да му је награда додељена „за утицајан рад који са лингвистичком генијалношћу истражује периферију и специфичност људског искуства“.

Због прошлогодишње паузе у додели награда, Комитет је доделио награду за 2018. годину пољској књижевници Олги Токарчук „за наративну имагинацију која са енциклопедијском страшћу излази из оквира књижевности“.

„Током више од педесет година стваралаштва, Петер Хандке је остварио велики број дела различитог жанра, и тако постао један од најутицајнијих европских писаца после Другог светског рата“, наводи се даље у образложењу. „Јединственост Хандкеове уметности јесте изузетна пажња коју он поклања пејзажима и материјалном оваплоћењу света, због чега су филм и сликарство два највећа извора инспирације за његово дело.“

Петер Хандке (1942, Грифен), један је од најзначајнијих писаца немачког језика и савремене светске књижевности. Писац стотинак књига, романа, приповести, драма, поезије, есеја, журнала и филмских сценарија; аутор више филмова, и коаутор и сарадник у многим филмовима Вима Вендерса; ликовни илустратор својих текстова. Добитник низа награда: Бихнерове, Кафкине, Шилерове, Ибзенове, Нестројеве, награде „Томас Ман“, награде „Милован Видаковић“ и Нобелове награде за књижевност 2019.

У издању наше куће прошле године је објављен Хандкеов наслов Поподне Писца, а у припреми је кратка збирка есеја Још једанпут за Тукидида, обе књиге у преводу Жарка Радаковића.

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.