Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Најаве

Основни Наватл (астечко)-српски речник

Драги пријатељи,

У понедељак, 5. новембра, са почетком у 12ч, у Вуковој задужбини представићемо нови наслов из едиције Популарна лингвистика – Основни Наватл (астечко)-српски речник аутора Игора Секеа.

У програму учествују:

• др Слободан Новокмет, Институт за српски језик, САНУ
• Игор Секе, аутор
• Исидора Косић, ИК Прометеј

Улаз је слободан, добродошли!

Наватл је један од преко 60 живих аутохтоних језика Мексика и говори га око милион и по људи, припадника етничке групе Нава. Њиме су се користили Толтеци  а касније и Астеци, као и други народи централног Мексика. Имена држава Мексико и Гватемала су наватл речи, баш као и имена градова Акапулко или Вахака, градова Tegusigalpa (Honduras), Usulutan (Salvador), Matagalpa (Nikaragva), али и десетина хиљада других насеља у Мексику и Централној Америци.

Сам назив значи течан, јасан језик, иако је метафоричности истовремено једна од његових основних карактеристика. Наватл је унео много својих речи у међународни вокабулар, а у српски су ушле речи попут чоколада (xocolatl), којот (coyotl), авокадо (ahuacatl), гвакамоле (ahuacamolli), какао (cacahuatl), итд.

Речник и граматика наватл или астечког језика резултат су петогодишњих студија које је аутор спровео у Мексику и доприносе напорима за очување наватла, пошто се налази у опасности од нестајања. Овај речник је редак пример успостављања непосредног контакта између наватла и српског, без посредничког колонијалног језика.