Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Најаве

НАГРАДА ЂУРЂА И. ЈЕЛЕНИЋА ДР ПЕТРУ РИСТАНОВИЋУ

Из Задужбине Ђурђа, Данице и Јованке Јеленић која је основана 1994. године додељује се награда Ђурђа И. Јеленића, управника Државне архиве од 1929. до 1938. године. Награда се додељује за научни рад из области архивистике и историографије, објављен 2019. године, писан претежно на основу архивске грађе која се чува у архивима у Србији. На седници одржаној 28. новембра 2019. године, донета је одлука да један од носилаца ове престижне награде буде и др Петар Ристановић, сарадник Института за српску културу у Приштини – Лепосавићу, за дело Косовско питање 1974–1989, у издању ИК Прометеја.

Награда је додељена 17. децембра 2019. године, када је обележен дан Архива Србије.

Образложење жирија:

Монографија др Петра Ристановића, сарадника Института за српску културу у Приштини – Лепосавићу, под насловом Косовско питање: 1974–1989, настала је на основу докторске дисертације „Српска интелектуална елита и косовско питање 1974–1989“, одбрањене на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду 2018. године, за коју је аутор добио награду „Гаврило Принцип“. Заснована је на истраживању обимне архивске грађе у Архиву Југославије, Архиву Србије, Историјском архиву Београда, Дипломатском архиву Министарства спољних послова Републике Србије, више локалних архива, као и на објављеним изворима, мемоарима, дневницима и сећањима учесника догађаја, али и штампи, историографској литератури и публицистици. Аутор је као циљ поставио да се косовско питање у посматраном периоду што више расветли и попуне постојеће празнине незавршених процеса, замагљеног честом (зло)употребом историје у политичке циљеве. Како сам закључује „Косовско питање је директан наставак никада до краја разрешеног Источног питања, које обликује судбину Балкана још од осамнаестог века“. С обзиром на свеобухватност и темељитост извршених истраживања, овом монографијом су обогаћена постојећа знања о историји косовског питања, његовом утицају на распад југословенске државе, укључујући и међународни контекст целог проблема али и однос српског друштва према њему.

 

Вест преузета за сајта Архива Србије.

Целокупно образложење жирија можете погледати овде.

 

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.