Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Najave

Daka Popović – prvi ban Dunavske banovine – predavanje

Daka Popović – prvi ban Dunavske banovine

U okviru izložbe o Daki Popoviću organizovaćemo tokom februara niz događaja posvećenih ovoj ličnosti koja je obeležila i značajno uticala na istorijsko-političke tokove života u Novom Sadu i Jugoslaviji..

U četvrak, 6. februara, održaće se prvo predavanje o graditeljkosm opusu Davida Dake Popovića. Predavač je Vladimir Mitrović, istoričar umetnosti.

David – Daka Popović (Novi Sad, 28. 12. 1886 – Novi Sad, 17. 2. 1967) rođen je u Novom Sadu gde je stekao osnovno obrazovanje. Gimnaziju je pohađao u Segedinu, a kao stipendista Zadužbine Marije Milanković studirao na Kraljevskoj (Josifovoj) Politehnici u Budimpešti u periodu od 1908. do 1913. Bio je član Srpskog narodnog odbora u Novom Sadu. Kao privatnik od 1921. gradio po Vojvodini mnoge stambene i industrijske objekte. Zajedno sa Danilom Kaćanskim vodio je firmu Inženjering u kojoj je jedno vreme radio Inženjer Nikola Mirkov, kasnije idejni tvorac hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav. Pokretač i organizator prve velike privredne izložbe, 1923. godine, preteče novosadskog sajma. Bio narodni poslanik na radikalskoj listi 1927. a 19281929. ministar za agrarnu reformu. 9. oktobra 1929. postavljen za prvog bana Dunavske banovine. Podneo je ostavku 16. januara 1930. godine. Bio je član JNS i 1932. imenovan je za senatora.

Događaj organizuju Muzej grada Novog Sada i IK Prometej. Izložba je otvorena od 4. februara do 4. marta 2020. godine.

Ulaz je slobodan.
Dobrodošli!

 

Uputstvo za slanje rukopisa

Kako bi proces slanja i odabira rukopisa bio što brži i jednostavniji, molimo vas da se pridržavate dole navedenih pravila:

  • Predlog rukopisa šalje se isključivo putem mejla, na adresu dijana.t@prometej.co.rs
  • Predlog rukopisa treba da sadrži kratku biografiju autora sa kontakt podacima, sinopsis dela, obim i sadržaj, kao i objašnjenje zbog čega bi delo trebalo da se nađe u produkciji IK Prometej.
    Prilikom slanja predloga rukopisa, nije potrebno da nam šaljete celokupno delo.
  • U roku od 90 dana od prispeća predloga, bićete obavešteni o daljoj odluci naših urednika, te ukoliko za tim bude bilo potrebe, biće zatraženo da pošaljete celokupno delo na čitanje. U suprotnom, mejlom će Vam biti upućen negativan odgovor.
  • O konačnoj odluci nakon faze čitanja celokupnog rukopisa obaveštavamo Vas u roku od 90 dana, takođe mejlom.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.