Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Најаве

Дака Поповић – први бан Дунавске бановине – предавање

Дака Поповић – први бан Дунавске бановине

У оквиру изложбе о Даки Поповићу организоваћемо током фебруара низ догађаја посвећених овој личности која је обележила и значајно утицала на историјско-политичке токове живота у Новом Саду и Југославији..

У четврак, 6. фебруара, одржаће се прво предавање о градитељкосм опусу Давида Даке Поповића. Предавач је Владимир Митровић, историчар уметности.

Давид – Дака Поповић (Нови Сад, 28. 12. 1886 – Нови Сад, 17. 2. 1967) рођен је у Новом Саду где је стекао основно образовање. Гимназију је похађао у Сегедину, а као стипендиста Задужбине Марије Миланковић студирао на Краљевској (Јосифовој) Политехници у Будимпешти у периоду од 1908. до 1913. Био је члан Српског народног одбора у Новом Саду. Као приватник од 1921. градио по Војводини многе стамбене и индустријске објекте. Заједно са Данилом Каћанским водио је фирму Инжењеринг у којој је једно време радио Инжењер Никола Мирков, касније идејни творац хидросистема Дунав-Тиса-Дунав. Покретач и организатор прве велике привредне изложбе, 1923. године, претече новосадског сајма. Био народни посланик на радикалској листи 1927. а 19281929. министар за аграрну реформу. 9. октобра 1929. постављен за првог бана Дунавске бановине. Поднео је оставку 16. јануара 1930. године. Био је члан ЈНС и 1932. именован је за сенатора.

Догађај организују Музеј града Новог Сада и ИК Прометеј. Изложба је отворена од 4. фебруара до 4. марта 2020. године.

Улаз је слободан.
Добродошли!

 

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.