Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Уџбеник поштеног новинарства – представљена књига Душка Богдановића у издању Прометеја

Избор колумни радио-телевизијског новинара и колумнисте Данаса Душка Богдановића налази се у књизи „Људи од воде“ представљеној јуче у Вуковој задужбини. Објавио ју је новосадски „Прометеј“.
Говорили су: Радован Поповић, Славиша Лекић, Милојко Пантић, Иван Мрђен, Ратко Божовић, Зоран Колунџија и аутор коме је ово седамнаеста књига.

Новинар и публициста Радован Поповић је казао како је Душко Богдановић лепо име у српском новинарству. Према његовим речима, свој посао Богдановић је радио часно и професионално. Још од седамдесетих година, када се појавио као ново лице, до данас кроз своје јавно деловање неговао је одмереност и културу говора. Памти се његова емисија „Без реза и без анестезије“, за коју је добио бројна признања.

– Богдановић је новинар од интегритета. Књига је уџбеник једног поштеног новинарства. Аутор је пример школованог, даровитог и поштеног новинара који је својим животом и ставовима сачинио изузетно штиво о свету и времену у коме живимо – рекао је Радован Поповић.

Новинар и колумниста Славиша Лекић истакао је да су „та Дуцина сведочанства о времену лепо упаковани пресек чињеница, меморијал нашег постојања, записи о нашем лицемерству, завидљивости глупости и лењости“.

Дугогодишњи новинар и уредник Иван Мрђен присетио се вишедеценијског пријатељства са Душком Богдановићем и осврнуо се на бешчашће које влада овдашњим медијима, где су погажени сви професионални стандарди, поготово на јавном сервису у „нечему што се зове централни дневник“.

– Има нечег прометејског у Богдановићевом бављењу јавним сервисом. Знамо да је Прометеј, као један од најславнијих ликова грчке митологије, представљао оличење храбрости, поноса, пркоса, тежње за слободом, па је из тог угла гледано сасвим нормално што нам издавачка кућа Прометеј и господин Зоран Колунџија већ скоро две деценије поклањају ватру која је, да тако кажемо, кренула из Борбе, Наше Борбе, Блица, Данаса“, приметио је Мрђен.

Спортски новинар Милојко Пантић рекао је да се често присећа студентских дана са Душком Богдановићем и додао да су међу генерацијама које су преживеле пад комунизма и разбијање једне велике државе у којој су одрасли, без и једне морално-политичке мрље.

– Нема ниједне колегинице нити колеге који је посрнуо у овим смутним и вуненим временима. Мислим да је то резултат рада наших драгих професора на Факултету политичких наука. Они су образовањем направили чврст темељ у нама који није могао да пукне, темељ који је уградио вероватно најдражи професор тих генерација др Ратко Божовић – истакао је Пантић.

Професор Божовић узвратио је рекавши да је поносан на достигнућа својих добрих студената, мада је, према његовим речима, било и оних других који то нису били, те се као човек „можда осећао кривим што није неке студенте успео да усмери да буду људи, а не само професионалци“.

– Последњих година све је присутнија читава једна плејада новинара поданика, полтрона и лажова. Али треба мислити на оне многобројне новинаре који су вредни пажње и који су учинили да ова професија има свој дигнитет, вредност и вертикалу – закључио је Божовић.

Душко Богдановић је видно узбуђен захвалио говорницима и рекао како је хтео да своју каријеру започне као спортски новинар, али да је Ратко Божовић препознао његов таленат и усмерио га на прави начин.

Вест преузета са портала Данаса.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.