Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Свети Сава у стиховима – Књига поводом 800 година аутокефалности Српске цркве, у издању ИК “Прометеј” и РТС

КЊИГА “Светосавска поетска ризница”, коју је приредио Дејан Томић, а објавили “Прометеј” и РТС поводом 800 година аутокефалности Српске цркве, представљена је јуче у Вуковој задужбини. Међу корицама су 222 песме из пера 181 аутора, од 13. века до нашег доба.
У првом од четири поглавља је десет народних песама, међу којима су оне познате (“Славу слави Немањићу Саво” и “Збор зборила господа ришћанска”), али и једна коледарска песма из старе Србије, коју је записао Милош С. Милојевић. Ту је и песма из Првог светског рата, која сведочи да су икону Светог Саве на Кордуну морали да крију од аустроугарског окупатора. Следе стихови старих српских песника, који сведоче о континуитету поштовања Светог Саве у народу: Атанасија, Доментијана, Теодосија, Данила Пећког, Гаврила Стефановића Венцловића.
Лик и дело Светог Саве били су снажна инспирација и за многобројне песнике 19. и 20. и почетка овог века. Међу њима су Љубомир П. Ненадовић, Ђура Јакшић, Шантић, Дучић, Војислав В. Илић, Светозар Ћоровић, Десанка Максимовић, Васко Попа, Миодраг Павловић, Бранислав Црнчевић, Слободан Ракитић, Милан Комненић, Слободан Павићевић… Међу живим ауторима заступљени су: Љубомир Симовић, Добрица Ерић, Матија Бећковић, Љубиша Ђидић, Алек Вукадиновић, Милован Витезовић, Радомир Андрић, Рајко Петров Ного, Драган Драгојловић, Милосав Тешић, Драган Лакићевић, Ђорђе Сладоје, Иван Негришорац… као и најмлађи Јелена Алексић и Александра Савић (рођене 1973) и Стефан Вујчић (1989). Најдужа песма у књизи је из пера краља Николе I Петровића, написана 1913.
– Ови стихови су право сведочанство да је кроз свих осам векова своје аутокефалности Српска православна црква пролазила кроз невероватна искушења – рекао је Дејан Томић. – У непрекидној борби за опстанак преживела је тешка времена, али никада није поклекнула, никада није клонула у одбрани својих и народних светиња. Њен велики организатор Свети Сава поставио је тако чврсте темеље, да је ни буре векова, ни крсташки походи католичких мисионара, ни петовековна најезда Турака, нису могли помутити, ни поколебати у њеној чистоти, солидарности, упорности.
Истичући да је Свети Сава и савремен и свевремен, аутор поговора Јана Тодоровић, која је у избору заступљена са једном песмом, рекла је:
– Богат даровима Светог духа, Свети Сава је био равноапостолни учитељ и просветитељ, подвижник и молитвеник за цео свет, свемилостиви чудотворац и неуморни ходочасник, узвишени архијереј и задужбинар, праведни законодавац, миротворац и блажени поета.
Уредници Зоран Колунџија (“Прометеј”) и Драган Инђић (РТС) изразили су велико задовољство објављивањем ове књиге која, како су нагласили, припада нашем народном бићу.
ПРОСВЕТЉЕЊЕ
КЊИГУ отвара одломак из предавања које је Николај Велимировић одржао у Београду 1935, а у коме се наводи:
– Све код Саве ишло је у нормалном поретку: прво Бог па човек, прво човек па онда свет, прво просвећење себе, а онда просвећење других, прво садржај па онда израз, прво карактер па онда спољашња култура. Ево велике опомене нашем поколењу, у коме многи иду наопаким путем: играју по периферији, а не познају центра, муче се да изразе но немају шта да изразе, трче да просвећују, а сами непросвећени, заглушују виком о култури, а не брину о карактеру, траже уређење целог света а нису уредили своју душу ни своју кућу.
Вест преузета са портала Вечерњих новости. Целу вест погледајте овде.

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    
Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 60 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 60 дана, такође мејлом.