Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

САЧУВАНО ОД ЗАБОРАВА – Промоција нове књиге Боре Отића

Петак вече, 13. априла, бачкотополчани су имали прилике да проведу уз новинара Бору Отића, чије 5казање већ 16 година пратимо на РТВ-у. Бора је у Изложбеној сали Дома културе у Бачкој Тополи представио своју нову књигу Шором средом, дваред. Књигу је прошле, 2018. године објавио Прометеј уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.
Поздравну реч окупљенима упутила је библиотекарка Дејана Драгић, чије је речи похвалио и сам Бора. Дејана је између осталог истакла да наш гост својим причама приказује да је ова наша равница ипак брдовита причама и да се у сваком буџаку или авлији крије по један јунак који својим бивствовањем негује један свет шаролике културе.
ВОЈВОЂАНСКЕ СТАРЕ СЛИКЕ
Непосредан баш као и у свом вишеструко награђиваном 5казању, Бора је објанио да је за наслов књиге узео део бећарца Ај, шо­ром, сре­дом, свима матер ре­дом,…ај, није свима само душманима,… Хтео је да се направи важан, баш као некада бећар који би у ситне сате ишао средином улице и уз музику оплео и Ове и Оне, а ни Ови ни Они не би му замерили.
За разлику од прве књиге Шором средом, која саџи приче из 5казања, друга књига Шором средом, дваред садржи 42 приче које су, према Борином тврђењу, плод његове маште. Ми смо ипак стекли утисак да су то приче из Бориног некадашњег окружења, које полако изумире, али у његовим причама лако оживљава и интензивно живи.
Читајући нам одломке из својих кратких прича овај вешти приповедач пред нама је наизглед брзо, лако и једноставно оживео свет у коме се бећарио бећар из Сентомаша, а да је баба имао већи џак, умо би он и годину да састави у бећаршагу. Својом причом Бела љубав Бора је пред нама крајње живописно насликао деда Лазину липицанерку Сану, која је умрла нуз газдин гроб, чело споменика. То је прича која се збила у Банату, а знали су је на промоцији у Батајници…
АРХАИЧАН ЈЕЗИК, ФОТОГРАФИЈЕ И САВРЕМЕНЕ СЛИКЕ
Бора је био свестан да један свет не може оживети нити сачувати од заборава ако се не користи речником тога света. Зато је на крај књиге сместио Речник мог завичаја – старе или заборављене речи. Али то није сасвим обичан речник. Објашњење речи мираз Бора је проширио податком да је девојка која би се удала са собом носила девет јастука, шест спаваћих и три стајаћа, а било би барем три киле перја по јастуку, да се не срамоте. Тако да вероватно нећемо погрешити ако кажемо да Борин Речник помало подсећа на Рјечник Вука Караџића.
Е да… Новинар и путник по Војводини (а и шире) Бора Отић сачувао је од заборава и нестајања један свет аутентично војвођански, који је немогуће превести на друге језике, а било је и таквих предлога.
Како би дочарале аутентичност тога света, његову идиличност, хумористичност, али и заједљивост и ласцивност, у књигу су смештене породичне фотографије Отићевих, као и фотографије из других приватних колекција. Међу разним фотографијама коња, гусака и старих предмета  су и фотографије разних натписа. Неке од тих интересантних фотографија (које је понекад право и сам Бора) смењивале су се пред публиком. Док је на промоцији било и фотографија у боји, све фотографије у књизи дате су црно-белом техником. Архаичности света који дише у књизи поред фотографија доприносе такође дизајн и прелом  књиге, за које је заслужна Нина Тодоровић.
Како је то у предговору књиге између осталог истакао њен рецензент, песник Перо Зубац, свет некадашњег малог војвођанског човека интересантан је за сваког читаоца, па и за оног који није познавао актере Бориних прича,. Разлог томе крије се у чињеници да само Бора Отић уме тако да слика и исписује доброту у људима, једноставно, незлобиво нимало, без трунке ироније само с чистом намером да свакога представи великим и правим, што његови јунаци и јесу. Читајмо и чекајмо да нам Бора дође с најављеним трећим делом својих прича.
На крају бисмо желели да истакнемо да су се у архаичност једног света који ишчезава интересантно уклопиле слике Горана Јелића, који у истој Изложбеној сали Дома културе излаже од 4. 4. до 19.4. Иакло модерне по техници, тематици, коришћењу линија и боја, делујући као сновиђење, Јелићеве слике коња, жена и шума кореспондирају са светом из Бориних прича, у коме су такође насликани коњи, жене и равница.
Оригиналну вест погледајте овде.

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    
Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 60 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 60 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.