Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Представљена књига Тврђаве на Дунаву у Галерији РТС-а

У четвртак, 24. маја, у Галерији РТС-а, представљена је књига Тврђаве на Дунаву у издању ИК Прометеј и РТС Издаваштва. Аутори монографије су др Валентина Вуковић, Срђан Ерцеган, Владимир Пихлер и Мишко Лазовић, а уредник Зоран Колунџија. Савремене фотографије коришћене у књизи дело су Драгана Боснића.
Књига Тврђаве на Дунаву произашла је из потребе да се широком кругу читалаца представе тврђаве које су грађене на обалама Дунава у Србији, а од којих су сачувани значајнији остаци.
Ове тврђаве су међу најважнијим у Србији и говоре о историји ових простора, ратним дејствима, некадашњем животу, навикама, начину градње, развоју војне архитектуре. Иако се тврђаве често помињу у домаћој историографији и популарним публикацијама, о њима је детаљније ретко писано. Подаци о њима су често противуречни, а многи делови тврђава су и даље непознаница.
У књизи је представљено дванаест тврђава – Диана, Понтес, Бач, Сланкамен, Фетислам, Голубац, Смедерево, Рам, Кулич, Земунска, Београдска и Петроварадинска тврђава. Бач, иако није на самој обали, близина реке је својевремено условила његову градњу због чега је и ова тврђава уврштена у књигу. У овој публикацији се кратко говори и о тврђави Кулич, о којој нема пуно података.
На представљању књиге говорили су др Валентина Вуковић,историчар уметности и носећи аутор овог издавачког подухвата, Слађан Марковић, заменик председника општине Велико Градиште, у име једног од издавача Небојша Брадић, главни и одговорни уредник Културно уметничког програма РТС-а и Зоран Колунџија, директор ИК Прометеј, куће из које је потекла идеја за реализацију ове репрезентативне монографије.
 
У књизи су коришћени археолошки, историјски и други публиковани извори, истраживачки радови стручњака Републичког, Покрајинског, Београдског и регионалних завода за заштиту споменика. Такође коришћени су записи путописаца, народна предања и легенде, новински чланци.
Фото са промоције: С. Сарић, РТС

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    
Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 60 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 60 дана, такође мејлом.