Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Посвећени вредним делима: „Прометеј“ прославио 30 година постојања

НОВОСАДСКИ „Прометеј“ се сврстао међу највеће домаће издаваче са објављених више од три хиљаде књига. Највећи издавач у Војводини, који је синоћ прославио три деценије рада, својим едицијама и издањима посебно негује често заборављену књижевну баштину, снажно афирмише издаваштво у науци, књижевности и публицистици.

„Прометеј“ је посебно препознатљив по репрезентативним монографијама, посвећеним српској култури, прошлости и садашњости Новог Сада и Војводине, као и едицији лингвистичких издања и великим издавачким пројектима у области лексикографије. Добитник је многобројних награда и признања – Октобарске награде града Новог Сада, „Искре културе Војводине“, „Вукове награде“, Ордена Вука Караџића… Пре шест година „Прометеј“ је добио награду за издавачки подухват на Сајму књига у Београду за капиталну едицију „Србија 1914-1918“, коју ради са Радио-телевизијом Србије. До сада је у овој едицији изашло више од 80 књига. А, на ове „ратничке теме“ наслања се библиотека „Пречански Срби до слома Аустроугарске“, коју „Прометеј“ објављује у сарадњи са РТВ Војводина.

Зоран Колунџија, Фото Д. Дозет

– Није било лако опстати на тржишту са књигама које нису комерцијалне – каже, за „Новости, Зоран Колунџија, директор „Прометеја“. – За наше трајање кључна су била познанства са академиком Дејаном Медаковићем, Драшком Ређепом и Миланом Шипком. Објавили смо много вредних и лепих дела, а посебну и дугорочну брижност неговали смо пред често заборављеном или бар пренебрегаваном нашом историјом, културом и књижевном баштином.

„Прометеј“ је на прошлогодишњем Сајму имао две књиге Петера Хандкеа, „Поподне писца“ и „Још једанпут за Тукидида“, а Колунџија подсећа да припремају књигу текстова најновијег нобеловца о распаду Југославије.

– Посебно је вредно то што публикујемо Дневник Станислава Кракова од 1912. до 1918, који је био у Библиотеци Србије, али није био обрађиван, нити је било сагласности о томе да се то уради, а сада је Мирко Демић обрадио те белешке и приредио за штампу – каже Колунџија. – По некој топлини, или лепоти, издваја се књига коју је приредиоРатомир Рале Дамјановић, „Странкиње о српском војнику и Србији у Великом рату“, док је Милена Марјановић у књизи „Лице рата“ обрадила 32 мушка и женска фотографа, који су се бавили Србијом од 1912. до 1918. године. Бавили смо се и делима која помажу да се боље разумеју збивања у вези са Косовом и Метохијом. Објавили смо „Дахијска времена на Косову и Метохији: (1878-1899)“ и „Косовско питање 1974-1989“ Петра Ристановића.

 

Д. МАТОВИЋ | 11. јануар 2020.
Текст преузет са портала Новости.

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.