Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Песник и поп звезде – Револвер о боку

Издавачка кућа Прометеј објавила је књигу рок енциклопедисте Богомира Мијатовића Памтите ме по пјесмама мојим. На шест стотина страна сабрани су стихови Душка Трифуновића (1933–2006) које су изводили најпознатији југословенски музичари. 
 
Занимљива је песникова мисао са задње корице. „Ове пјесме су испуниле своју мисију – биле су хитови, сад могу мирније. Сад оне личе на мене, који сам једно вријеме пристајао да будем играчка.“
 
Мијатовићев зборник, испуњен старим фотографијама и уредним индексом на крају, пре кога су одштампани текстови Абдулаха Сидрана и Петра Поповића, открива невероватну ствар: колико је Трифуновићевих строфа било компоновано. Премда књижевник није био нарочити поклоник популарне културе…
 
У предговору сазнајемо да је брзо прочитао музичаре. „Музичари су људи који савршено добро пристају на клише, али не могу да поднесу обавезе.“ Кључ неспоразума, мисли приређивач, јесте ритам. „Музика има свој ритам, који ремети мој ритам – говорио је Душко.“
 
Уз основне дискографске податке на дну странице, Богомир Мијатовић је у сажетим напоменама прецизно забележио промену сваког слова и стиха, начињену од стране извођача. Те опаске су бисер књиге. Уколико занемаримо понеко убачено а или и, сазнајемо, рецимо, да је у Трифуновићевој песми О том потом, отпеваној на фестивалу „Ваш шлагер сезоне `81“, у четвртој строфи измењен други стих. Уместо „липсаћеш“, Јадранка Стојаковић пева „остаћеш за неким плотом“.
 
Већ је чувена промена из „пристао сам да будем играчка“ у „пристао сам бићу све што хоће“, али се мање зна да је У намјери да будемо исти, речи „револвер сам носио о боку“, Арсен Дедић заменио са „живио сам за љубав дубоку“.
 
На шта прво помислите када прочитате наслов Лијепо је било у Сарајеву – до виђења у Калгарију? Реч је о Трифуновићевим стиховима у изведби Плесног оркестра и мјешовитог хора РТВ Загреб (ЛП XИВ зимске Олимпијске игре Сарајево 1984, разни извођачи, Дискотон).
 
Мића Вујичић (НИН, 17. јануар 2019.)
Dusko Trifunovic
datum :Maj 2012
Mesto:Novi Sad
Autor:Branislav Lucic

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    
Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 60 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 60 дана, такође мејлом.