Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Mediji o knjizi

Pamtite me po pjesmama mojim – Duško Trifunović

Poslednji put kada sam video Bogicu Mijatovića, na promociji Vesićeve knjige “Magi-Kao da je bila nekad“, gde smo bili gosti, ispričao je sjajnu foru od Mirka Srdića a.k.a Elvisa J. Kurtovića. Na pitanje: Da li su žene važne za rokenrol, Elvis je odgovorio, u svom stilu: “Naravno. Žene su najvažnije za rokenrol. Majka Džimi Hendriksa, majka Džon Lenona, majka Džegera, majka Morisona. Sve su to žene koje imaju ključni značaj u rokenrol muzici.“ Zaključak je da ključni značaj za ovu recenziju, zapravo ima moja majka, a ne ja, kako se to čini na prvu loptu.
 
Piše: Nenad Baraković Bara
Bogicu sam upoznao u Beočinu, na promociji knjige Dragana Jovičića Srbe “Yu rok intervjui 021.“ Sve je u znaku knjige, pa hajde da nastavimo u tom maniru. Danas, oko 12 dolazi poštar i donosi paket od izdavačke kuće “Prometej.“ Da, paketi stižu u podne, a računi za struju u sedam, bez kašnjenja.
 
Novinar, voditelj, muzički urednik i jedan od pionira jugoslovenskog rokenrola, Bogomir Bogica Mijatović u saradnji sa izdavačkom kućom “Prometej“ je na beogradskom Sajmu knjiga predstavio svoju novu knjigu. “Pamtite me po pjesmama mojim – Duško Trifunović.“ Odmah mi je trigerovana uspomene iz srednje škole, kada profesorica književnosti dolazi na čas i saopštava kako je u zbornici upravo bio jedan od naših najvećih modernih pesnika Duško Trifunović, i da prodaje svoje knjige na rate. Informacija nije došla do mozgova srednjoškolaca, jer, mi smo generacija koja nije znala, i još uvek su retki oni koji su svesni ko je bio Duško Trifunović. ,,Tužno“- rekla je i nastavila sa časom, a ja sam se vratio u sadašnjost.
 

Elem, ispred mene se nalazi knjiga od 600 stranica. Predgovor je napisao Peca Popović. Tu su i fotografije velikana koji su izvodili Duškove pesme (Bijelo Dugme, Indeksi, Arsen Dedić, Teška industrija, Kornelije Kovač…) fotografije pesnika, posvete izvođača pesniku (koje su eksluzivne i nisu do sada ugledale svetlost dana) i više od 300 pesama (poređane redosledom od A do Ž) Duška Trifunovića koje su zaživele kroz muzičku formu. Pored svake pesme postoji detaljna bibliografija; koji je izvođač u pitanju, koje godine je pesma izdata, na kojoj strani ploče se pesma nalazi i ko je izdavač iste.

Iz ovih podataka možemo da naslutimo koliko je dugo trajala avantura autora, koliko je predanosti, ljubavi i truda uložio, da bi ova knjiga bila takva kakva jeste. Upravo onakva kakvu je njegov prijatelj Duško Trifunović i zaslužio. Knjiga je krunski dokaz jednog vremena, vremena u kome je već priznati i nagrađivani pesnik krenuo u pustolovinu da opismeni tadašnje mlade muzičare i pokaže im da je osim muzike, bunta i rokenrola, važno to šta se peva, na koji način i kako se peva. To će se kasnije pokazati i kao inicijalna kapisla da se oglase i drugi muzičari kroz pesničku formu (Štulić, Bregović, Dedić, Bajagić, Đorđević, Balašević), gde je defnitivno došlo do sudara i stapanja poezije i urbane muzike u Jugoslaviji. Zanimljivo je i to da je Duško Trifunović, svojevremeno, dok je radio u radiju, mladim muzičarima dozvoljavao da snimaju pesme, ali isključivo autorske , na maternjem jeziku, što nedvosmisleno govori da je značajan i za “probijanje leda“ kada je u pitanju autorska muzika, i stvaranja čitave jedne nove plejade talentovanih ljudi, koji su pomoću Trifunovića osvestili svoj talenat i razbili barikadu, znanu kao “obrade stranih pesama.“

Ovo je svojevrsna biografija Duška Trifunovića, iskazana kroz stihove i fotografija, koja je zaslužila da se nađe na svakoj polici ljubitelja stihova, i roknerola, jer po rečima Duška: Uvek je pisao pesme koje mogu da se pevaju.

Peca Popović će u predgovoru reći: “Zatečeno stanje muzike druge Jugoslavije, oslonjene na poetiku Dedića, pomalo Topića, Mlinareca i nekolicine ekscesnih tekstopisaca, napravio je pametnijom. Zauvek. Što bi priznao upravo Arsen rečima – podvukao je crtu! Iznad crte je uveo pismenost, dok je ispod te crte zauvek ostao tradicionalni šlagerski jezik i šturi primenjeni govor estrade.“

Abdulah Sidran će nastaviti: ”…a tih godina, Duško je nama bio istovremeno i staza kojom smo u predvorja društvenog života ulazili bojažljivo, i uže kojim smo se uz strmeni i litice žuđene planine Književnosti penjali smiono, bez straha i zebnje u mladim srcima.

Dok će Duško Trifunović reći: “Ove pjesme su ispunile svoju misiju- bile su hitovi, sad mogu mirnije. Sad one liče na mene, koji sam jedno vrijeme pristajao da budem igračka.“

A u ime autora, Bogomira Bogice Mijatovića, govori ova knjiga, koja je u neku ruku spomenik u vidu pisane forme Dušku Trifunoviću. Takođe, ona je i blago pretočeno u formu knjige, i apel da se poezija Duška Trifunovića nikada ne zaboravi, u nadi da će stići do mladih ljudi, koji se do sada nisu susretali sa opusom ovog pesnika, kao i do onih koji su odavno upoznati sa njegovim stihovima i tragom koji je ostavio na našem podneblju.

A ostatak je na nama, mlađim generacijama da to što je bilo vredno iz prošlih vremena, prenesemo i u ova nevremena i da pokušamo da ih obojimo bar kroz stihove.

Izvor: http://www.rockomotiva.com/magazin/knjige-i-strip/pamtite-me-po-pjesmama-mojim-dusko-trifunovic/?fbclid=IwAR2qgAK1XDUof3LmnJvl5RHN4F08M5Ao8l8uQQGE07O9Ot1yjAHUbxtS7Ak

Uputstvo za slanje rukopisa

Kako bi proces slanja i odabira rukopisa bio što brži i jednostavniji, molimo vas da se pridržavate dole navedenih pravila:

  • Predlog rukopisa šalje se isključivo putem mejla, na adresu dijana.t@prometej.co.rs
  • Predlog rukopisa treba da sadrži kratku biografiju autora sa kontakt podacima, sinopsis dela, obim i sadržaj, kao i objašnjenje zbog čega bi delo trebalo da se nađe u produkciji IK Prometej.
    
Prilikom slanja predloga rukopisa, nije potrebno da nam šaljete celokupno delo.
  • U roku od 60 dana od prispeća predloga, bićete obavešteni o daljoj odluci naših urednika, te ukoliko za tim bude bilo potrebe, biće zatraženo da pošaljete celokupno delo na čitanje. U suprotnom, mejlom će Vam biti upućen negativan odgovor.
  • O konačnoj odluci nakon faze čitanja celokupnog rukopisa obaveštavamo Vas u roku od 60 dana, takođe mejlom.