Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Mediji o knjizi

O promociji Novosadskog Magistrata

Vest o promociji knjige Novosadski Magistrat Donke Stančić i Miška Lazovića preneli su mnogobrojni mediji a mi vam prenosimo tekst objavljen u Dnevniku

Novosadski magistrat kao sidro grada

Promocija monografije „Novosadski magistrat” Donke Stančić i Miška Lazovića održana je u Gradskoj kući, kako je, u ime „Prometeja” naglasio Zoran Kolundžija, na inicijativu samog gradonačelnika, pošto je bilo planirano da svečanost bude priređena u prostorijama izdavačke kuće.

Ipak, po rečima domaćina, člana Gradskog veća za kuluturu Vanje Vučenovića, Gradska uprava nije se dvoumila u vezi s tim da li taj projekat treba podržati.
– To je sjajna monografija, koja govori ne samo o centru gradske uprave i različitim dešavanjima već i o razvoju zdanja i grada kroz 19. i 20. vek – rekao je Vučenović, pozdravljajući autore i goste. – Pri tome, dolazi i u pravom trenutku, na 120-godišnjicu.

Prof. dr Ljubomirka Krkljuš naglasila je da je reč o delu koje zaokružuje razvoj grada i njegovih građana.- Samim tim, ta knjiga predstavlja vredan doprinos istoriji grada koji mnogi nazivaju Srpskom Atinom – istakla je dr Krkljuš.Arhitekta Lazar Kuzmanov uporedio je Gradsku kuću s dunavskim sidrom koje ne dozvoljava da grad potone.- Izgradnja tog zdanja je i rezultat zamršenih odnosa koji su u to vreme vladali u Novom Sadu – naglasio je Kuzmanov.

Reči Duška Bogdanovića, o bilo čemu u ovom gradu, uvek temi daju posebnu težinu, te je tako bilo i u slučaju „Novosadskog magistrata”. U toploj priči o odrastanju u samom centru grada, gde su njegovu pažnju zaokupljale neke druge građevine i pojave, sve dok ga snimanje filma „Nasilje na trgu” nije zaintrigiralo da se i u Gradskoj kući dešava „nešto važno”.

– Imao sam priliku da gradski trg doživim u njegovom gotovo apokaliptičnom izdanju, a bolje sam Gradsku kuću upoznao kada sam 1996. godine bio član gradske vlade zadužen za medije – rekao je Bogdanović, obrazloživši izraz „starosađanski” – kada dozvoliš da te grad pripitomi, a ti njemu daš svoje najbolje.
Autorka Donka Stančić apostrofirala je pouzdanost i temeljnost monografije, ne zamerivši joj na malom formatu, već na nešto manjem broju strana koji tekstu „ne dozvoljava da diše”.

– Nastojala sam da demistifikujem određene nedoumice, da neke greške ispravim – rekla je Donka Stančić. – Jedna od takvih je i dugogodišnja teza da je to zdanje kopija Gradske kuće Graca, o čemu je pisao Triva Militar, ali očigledno samo na osnovu nečijeg površnog vizuelnog utiska, ali ne i relevantnih činjenica.

Koautor, naš kolega, Miško Lazović je, po rečima izdavača Zorana Kolunyije, knjizi dao stilski poseban šmek.- Svojevremeno je Jakov Ignjatović Novi Sad nazvao „Pariz nad Dunavom”. Ostaje nam da se zapitamo hoćemo li kroz pet godina uspeti da taj epitet opravdamo – zaključio je Lazović, aludirajući na kandidaturu Novog Sada za titulu Evropska prestonica kulture.

S. Savić

Originalni tekst pogledajte na stranici Dnevnika.

A evo i kako su pisali drugi: Portal 021, Štajerske, NS hronika, a tu je i video izveštaj Novosadske televizije.

Klub čitalaca

Posle 27 godina izdavačkog rada i dve hiljade i devetsto objavljenih naslova u gotovo 40 raznovrsnih edicija, odlučili smo da organizujemo Klub čitalaca Prometeja. Veliki izbor knjiga za Vas, Vašu porodicu i prijatelje, velika ušteda, jednostavno učlanjenje i naručivanje knjiga, brojne druge pogodnosti i iznenađenja koja Vas čekaju u našem Klubu čitalaca, nagrada su našim vernim čitaocima i dobri razlozi da steknemo i nove čitaoce.