Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

О промоцији Новосадског Магистрата

Вест о промоцији књиге Новосадски Магистрат Донке Станчић и Мишка Лазовића пренели су многобројни медији а ми вам преносимо текст објављен у Дневнику

Новосадски магистрат као сидро града

Промоција монографије „Новосадски магистрат” Донке Станчић и Мишка Лазовића одржана је у Градској кући, како је, у име „Прометеја” нагласио Зоран Колунџија, на иницијативу самог градоначелника, пошто је било планирано да свечаност буде приређена у просторијама издавачке куће.

Ипак, по речима домаћина, члана Градског већа за кулутуру Вање Вученовића, Градска управа није се двоумила у вези с тим да ли тај пројекат треба подржати.
– То је сјајна монографија, која говори не само о центру градске управе и различитим дешавањима већ и о развоју здања и града кроз 19. и 20. век – рекао је Вученовић, поздрављајући ауторе и госте. – При томе, долази и у правом тренутку, на 120-годишњицу.

Проф. др Љубомирка Кркљуш нагласила је да је реч о делу које заокружује развој града и његових грађана.- Самим тим, та књига представља вредан допринос историји града који многи називају Српском Атином – истакла је др Кркљуш.Архитекта Лазар Кузманов упоредио је Градску кућу с дунавским сидром које не дозвољава да град потоне.- Изградња тог здања је и резултат замршених односа који су у то време владали у Новом Саду – нагласио је Кузманов.

Речи Душка Богдановића, о било чему у овом граду, увек теми дају посебну тежину, те је тако било и у случају „Новосадског магистрата”. У топлој причи о одрастању у самом центру града, где су његову пажњу заокупљале неке друге грађевине и појаве, све док га снимање филма „Насиље на тргу” није заинтригирало да се и у Градској кући дешава „нешто важно”.

– Имао сам прилику да градски трг доживим у његовом готово апокалиптичном издању, а боље сам Градску кућу упознао када сам 1996. године био члан градске владе задужен за медије – рекао је Богдановић, образложивши израз „старосађански” – када дозволиш да те град припитоми, а ти њему даш своје најбоље.
Ауторка Донка Станчић апострофирала је поузданост и темељност монографије, не замеривши јој на малом формату, већ на нешто мањем броју страна који тексту „не дозвољава да дише”.

– Настојала сам да демистификујем одређене недоумице, да неке грешке исправим – рекла је Донка Станчић. – Једна од таквих је и дугогодишња теза да је то здање копија Градске куће Граца, о чему је писао Трива Милитар, али очигледно само на основу нечијег површног визуелног утиска, али не и релевантних чињеница.

Коаутор, наш колега, Мишко Лазовић је, по речима издавача Зорана Колунyије, књизи дао стилски посебан шмек.- Својевремено је Јаков Игњатовић Нови Сад назвао „Париз над Дунавом”. Остаје нам да се запитамо хоћемо ли кроз пет година успети да тај епитет оправдамо – закључио је Лазовић, алудирајући на кандидатуру Новог Сада за титулу Европска престоница културе.

С. Савић

Оригинални текст погледајте на страници Дневника.

А ево и како су писали други: Портал 021, Штајерске, НС хроника, а ту је и видео извештај Новосадске телевизије.

Клуб читалаца

После 27 година издавачког рада и две хиљаде и деветсто објављених наслова у готово 40 разноврсних едиција, одлучили смо да организујемо Клуб читалаца Прометеја. Велики избор књига за Вас, Вашу породицу и пријатеље, велика уштеда, једноставно учлањење и наручивање књига, бројне друге погодности и изненађења која Вас чекају у нашем Клубу читалаца, награда су нашим верним читаоцима и добри разлози да стекнемо и нове читаоце.