Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Mediji o knjizi

O promociji Dnevnika Jovana Jovanovića Pižona

Predstavljen Dnevnik Jovana Jovanovića Pižona

U Galeriji RTS-a danas je predstavljen prvi naslov u 2015. godini iz biblioteke „Srbija 1914-1918“ u izdanju RTS Izdavaštva i IK Prometej iz Novog Sada- Dnevnik Jovana M. Jovanovića Pižona. Dnevnik su priredili prof. Dr Radoš Ljušiž i Miladin Milošević.

Dnevnik Jovana Jovanovića deo je njegove bogate zbirke dokumenata koja se čuva u Arhivu Jugoslavije i sadrži 92 arhivske kutije. Arhivistički je obrađen jedan njen deo, 69 kutija, sa inventarom kao informativnim sredstvom. Preostali deo još je neobrađen, ali se može nesmetano koristiti pošto je urađen odgovarajući popis sadržaja preostalih kutija. Dnevnik se čuva u kutiji broj 54. Manji deo pisane zaostavštine Jovana Jovanovića nalazi se u Arhivu Makedonije u Skoplju.

Razdoblje koje obuhvata Jovanoviće Dnevnik vreme je kada je obavljao diplomatske poslove, iz tog razloga on je, pre svega, posvećen spoljnoj politici Kraljevine Srbije. Jovanovićev Dnevnik nije redovno vođen, ima praznika, ali kada se pogleda u celini, ostavlja utisak impozantnog dela i po obimu i po značaju podataka korisnih istraživačima Velikog rata, pre svega za proučavanje diplomatije Srbije, njenih odnosa sa saveznicima i neprijateljima, kao i Jovanovićeve uloge u svim tim zbivanjima.

Na predstavljanju knjige govorili su prof. Dr Radoš Ljušić, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije, Miladin Milošević, direktor IK Prometej Zoran Kujundžija i odgovorni urednik RTS Izdavaštva Dragan Inđić.

Jovan Jovanović Pižon (1869-1939) bio je jedan od značajnijih učesnika u političkom životu Srbije pre i tokom Prvog svetskog rata, kao i u potonjoj jugoslovenskoj državi. Kao diplomata službovao je skoro svim diplomatskim zvanjima u Beogradu, Carigradu, Sofiji, Skoplju, Atini, Kairu, Cetinju, Beču i Londonu. Godine 1904. postavljen je za šefa konsularnog odeljenja, a 1911. za načelnika u Ministarstvu inostranih dela. Bio je još dva puta na značajnijim funkcijama-ministar spoljnih poslova (1912, svega dva ipo meseca) i ministrov pomoćnik (1914-1916). karijeru diplomate završavao je dva puta, budući da je dva puta penzionisan, posle vršenja funkcije poslanika u Londonu i imenovanja za poslanika u Vašingtonu, ali na tu dužnost nije stupio.

Vreme kada je Jovanović bio u diplomatskoj službi Kraljevine Srbije, period je njenog najvećeg uspeha i vreme kada su diplomatiju srbijanske države vodile vrhunske diplomate, predane svom poslu i svojoj državi.

RTS 

Klub čitalaca

Posle 27 godina izdavačkog rada i dve hiljade i devetsto objavljenih naslova u gotovo 40 raznovrsnih edicija, odlučili smo da organizujemo Klub čitalaca Prometeja. Veliki izbor knjiga za Vas, Vašu porodicu i prijatelje, velika ušteda, jednostavno učlanjenje i naručivanje knjiga, brojne druge pogodnosti i iznenađenja koja Vas čekaju u našem Klubu čitalaca, nagrada su našim vernim čitaocima i dobri razlozi da steknemo i nove čitaoce.