Медији о књизи

О промоцији Дневника Јована Јовановића Пижона

Представљен Дневник Јована Јовановића Пижона

У Галерији РТС-а данас је представљен први наслов у 2015. години из библиотеке „Србија 1914-1918“ у издању РТС Издаваштва и ИК Прометеј из Новог Сада- Дневник Јована М. Јовановића Пижона. Дневник су приредили проф. Др Радош Љушиж и Миладин Милошевић.

Дневник Јована Јовановића део је његове богате збирке докумената која се чува у Архиву Југославије и садржи 92 архивске кутије. Архивистички је обрађен један њен део, 69 кутија, са инвентаром као информативним средством. Преостали део још је необрађен, али се може несметано користити пошто је урађен одговарајући попис садржаја преосталих кутија. Дневник се чува у кутији број 54. Мањи део писане заоставштине Јована Јовановића налази се у Архиву Македоније у Скопљу.

Раздобље које обухвата Јовановиће Дневник време је када је обављао дипломатске послове, из тог разлога он је, пре свега, посвећен спољној политици Краљевине Србије. Јовановићев Дневник није редовно вођен, има празника, али када се погледа у целини, оставља утисак импозантног дела и по обиму и по значају података корисних истраживачима Великог рата, пре свега за проучавање дипломатије Србије, њених односа са савезницима и непријатељима, као и Јовановићеве улоге у свим тим збивањима.

На представљању књиге говорили су проф. Др Радош Љушић, в.д. директора Архива Југославије, Миладин Милошевић, директор ИК Прометеј Зоран Кујунџија и одговорни уредник РТС Издаваштва Драган Инђић.

Јован Јовановић Пижон (1869-1939) био је један од значајнијих учесника у политичком животу Србије пре и током Првог светског рата, као и у потоњој југословенској држави. Као дипломата службовао је скоро свим дипломатским звањима у Београду, Цариграду, Софији, Скопљу, Атини, Каиру, Цетињу, Бечу и Лондону. Године 1904. постављен је за шефа консуларног одељења, а 1911. за начелника у Министарству иностраних дела. Био је још два пута на значајнијим функцијама-министар спољних послова (1912, свега два ипо месеца) и министров помоћник (1914-1916). каријеру дипломате завршавао је два пута, будући да је два пута пензионисан, после вршења функције посланика у Лондону и именовања за посланика у Вашингтону, али на ту дужност није ступио.

Време када је Јовановић био у дипломатској служби Краљевине Србије, период је њеног највећег успеха и време када су дипломатију србијанске државе водиле врхунске дипломате, предане свом послу и својој држави.

РТС 

Клуб читалаца

После 27 година издавачког рада и две хиљаде и деветсто објављених наслова у готово 40 разноврсних едиција, одлучили смо да организујемо Клуб читалаца Прометеја. Велики избор књига за Вас, Вашу породицу и пријатеље, велика уштеда, једноставно учлањење и наручивање књига, бројне друге погодности и изненађења која Вас чекају у нашем Клубу читалаца, награда су нашим верним читаоцима и добри разлози да стекнемо и нове читаоце.