Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Mediji o knjizi

NAGRADA „ZLATNO SLOVO“ DODELJENA MARIJI PRGOMELJI I DRAGANU J. RISTIĆU

Povodom XV konkursa za najbolju objavljenu zbiku kratke proze na srpskom jeziku u 2017. godini, koji je raspisao časopis za književnost, umetnost i kulturu „Art“, nagradu „Zlatno slovo“ dobili su Marija Progrmelja za knjigu: „Igre proleća i sene“ i Dragan J. Ristić za zbirku: „Kriške: 111 jednostraničnih priča“ obe u izdanju „Prometeja“ iz Novog Sada.

Nagrada je dobitnicima dodeljena 24. decembra 2018. godine, u Muzeju zavičajnih pisaca u Valjevu, kada je i promovisan novi broj časopisa „Akt“.

„U centru ovog tekstualnog prostora, nalazi se samosvesni pripovedač, ali ne onaj postmoderni, koji uživa u negoranju mogućnosti postojanja priče. Pripovedač u zbirci priča Igre proleća i sene, pripoveda o prostoru u kome se ukrštaju život (proleće) i njegove sene (književnost). Upravo prisustvo književnosti daje ovoj zbirci neštointimno i toplo, nešto vedro i lako, jer književnost tupi nemilosrdnost života, a samo pripovedanje, moć pripovedanja, sugeriše da je život, u kome se pripoveda, ipak lep.“ – Slobodan Vladušić

„Ristićeva percepcija je intelektualno oštra i precizna. Neke nas priče ostavljaju u nedoumici, jer pisac priča gnomski, kratko i jezgrovito i otkriva nam ono što smo već znali, što znamo, ali o čemu ne razmišljamo. Poruka priče, ona smisaona i estetska, konačno se konkretizuje u duhu čitatelja. Ironija zablesne sirovo i crnohumno…“, kaže o „Kriškama“ prof. dr Slavoljub Obradović

 

Uputstvo za slanje rukopisa

Kako bi proces slanja i odabira rukopisa bio što brži i jednostavniji, molimo vas da se pridržavate dole navedenih pravila:

  • Predlog rukopisa šalje se isključivo putem mejla, na adresu dijana.t@prometej.co.rs
  • Predlog rukopisa treba da sadrži kratku biografiju autora sa kontakt podacima, sinopsis dela, obim i sadržaj, kao i objašnjenje zbog čega bi delo trebalo da se nađe u produkciji IK Prometej.
    
Prilikom slanja predloga rukopisa, nije potrebno da nam šaljete celokupno delo.
  • U roku od 60 dana od prispeća predloga, bićete obavešteni o daljoj odluci naših urednika, te ukoliko za tim bude bilo potrebe, biće zatraženo da pošaljete celokupno delo na čitanje. U suprotnom, mejlom će Vam biti upućen negativan odgovor.
  • O konačnoj odluci nakon faze čitanja celokupnog rukopisa obaveštavamo Vas u roku od 60 dana, takođe mejlom.