Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

НАГРАДА „ЗЛАТНО СЛОВО“ ДОДЕЉЕНА МАРИЈИ ПРГОМЕЉИ И ДРАГАНУ Ј. РИСТИЋУ

Поводом XV конкурса за најбољу објављену збику кратке прозе на српском језику у 2017. години, који је расписао часопис за књижевност, уметност и културу „Арт“, награду „Златно слово“ добили су Марија Прогрмеља за књигу: „Игре пролећа и сене“ и Драган Ј. Ристић за збирку: „Кришке: 111 једностраничних прича“ обе у издању „Прометеја“ из Новог Сада.

Награда је добитницима додељена 24. децембра 2018. године, у Музеју завичајних писаца у Ваљеву, када је и промовисан нови број часописа „Акт“.

„У центру овог текстуалног простора, налази се самосвесни приповедач, али не онај постмодерни, који ужива у негорању могућности постојања приче. Приповедач у збирци прича Игре пролећа и сене, приповеда о простору у коме се укрштају живот (пролеће) и његове сене (књижевност). Управо присуство књижевности даје овој збирци нештоинтимно и топло, нешто ведро и лако, јер књижевност тупи немилосрдност живота, а само приповедање, моћ приповедања, сугерише да је живот, у коме се приповеда, ипак леп.“ – Слободан Владушић

„Ристићева перцепција је интелектуално оштра и прецизна. Неке нас приче остављају у недоумици, јер писац прича гномски, кратко и језгровито и открива нам оно што смо већ знали, што знамо, али о чему не размишљамо. Порука приче, она смисаона и естетска, коначно се конкретизује у духу читатеља. Иронија заблесне сирово и црнохумно…“, каже о „Кришкама“ проф. др Славољуб Обрадовић

 

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    
Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 60 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 60 дана, такође мејлом.