Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Mediji o knjizi

„Lenkin prsten“ za Miroslava Aleksića

Ovogodišnja prestižna književna nagrada „Lenkin prsten“ koju dodeljuje Dom kulture Srbobran za najlepšu ljubavnu pesmu, otišla je u ruke Miroslava Aleksića, za pesmu „Taj tren“ koja je objavljena u zbirci poezije „Oskudno vreme“ izdatu od strane IK Prometej, Novi Sad.

Nakon prispelih radova i užeg izbora, tročlani žiri koji čine dr Zoran Đerić, dr Dragana V. Todoreskov i Biljana Puškar, odlučio je da za pobednika proglasi ovog Vrbašanina kome će pored novčanog iznosa kao nagrada pripasti i plaketa i prsten od belog zlata.

Tako je Miroslav Aleksić postao 12. lauerat i pridružio se već poznatim imenima sa tom titulom: Matiji Bećkoviću, Vojislavu Karanoviću, Aleksandru Lukiću, Blagoju Svrkoti, Đorđu Nikolu, Đorđu Kuburiću, Peri Zubcu, Saši Radojčiću, Blagoju Bakoviću, Tanji Kragujević i Draganu Jovanoviću Danilovu.

Miroslav Aleksić je rođen 1960. godine u Vrbasu gde je bio tamošnji upravnik biblioteke, a danas je pomoćnik upravnika biblioteke Matice Srpske u Novom Sadu.

O poetici Miroslava Aleksić, predsednik žirija, dr Zoran Đerić je na konferenciji za medije, 9. novembra 2017. godine, govorio kao o verističkoj, što znači da je zasnovana na činjenicama, stvarnim događajima, pa čak i ličnostima.

To joj sa jedne strane oduzima tu neku metaforničnost i univerzalnost, ali joj daje na uverljivosti i autentičnosti onog pesničkog izraza i samog događaja koji je odabrao da smesti u pesmu. Upravo pesma „Taj tren“ govori o jednoj verovatno stvarnoj ženi, ali neimenovanoj, jednom trenutku koji je prošao, govori o životu, prolaznosti, ljubavi koja ostavlja tragove i na jedan vrlo upečatljiv način poentira pa nam se činilo da ova pesma ima sve elemente koji su propozicijom predviđeni“, poručio je Đerić i ističe da je ovo u osnovi ljubavna pesma, ali sa odsustvom ironije i patetike.

Pogram manifestacije „Lenkin prsten“ počinje u četvrtak, 16. novembra u Galeriji Doma kulture. Početak programa biće propraćen i izložbom slika pod nazivom „U Lenkinom prstenu“ gde će biti predsavljena dela nastala na likovnoj koloniji održanoj tokom avgusta.

Promocija monografije o porodici Dunđerski „Čudo u Činu“, autora Vesne Dimitrijević i Ilije Tucića zakazana je za petak, 17. novembar, u Domu kulture.

Glavni deo programa, uručenje nagrade pobedniku, održaće se u subotu, 18. novembra, u sali Pozorištanca. Tom prilikom biće odrigrani delovi iz monodrame „Ja, Lazar Dunđerski“, Zorana Subotičkog, zatim će nastupiti hor AKUD „Lola“ iz Beograda. Kraj će obeležiti prisustvo glumca Vojina Ćetkovića i njegovim kazivanjem stihova pesme „Santa Maria della Salute“.

Manifestacija se zatvara u nedelju, 19. novembra, koja je posvećena pesnicima opštine Srbobran koji su imali priliku da učestvuju na konkursu „Lenkin prsten“.

Klub čitalaca

Posle 27 godina izdavačkog rada i dve hiljade i devetsto objavljenih naslova u gotovo 40 raznovrsnih edicija, odlučili smo da organizujemo Klub čitalaca Prometeja. Veliki izbor knjiga za Vas, Vašu porodicu i prijatelje, velika ušteda, jednostavno učlanjenje i naručivanje knjiga, brojne druge pogodnosti i iznenađenja koja Vas čekaju u našem Klubu čitalaca, nagrada su našim vernim čitaocima i dobri razlozi da steknemo i nove čitaoce.