Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

„Ленкин прстен“ за Мирослава Алексића

Овогодишња престижна књижевна награда „Ленкин прстен“ коју додељује Дом културе Србобран за најлепшу љубавну песму, отишла је у руке Мирослава Алексића, за песму „Тај трен“ која је објављена у збирци поезије „Оскудно време“ издату од стране ИК Прометеј, Нови Сад.

Након приспелих радова и ужег избора, трочлани жири који чине др Зоран Ђерић, др Драгана В. Тодоресков и Биљана Пушкар, одлучио је да за победника прогласи овог Врбашанина коме ће поред новчаног износа као награда припасти и плакета и прстен од белог злата.

Тако је Мирослав Алексић постао 12. лауерат и придружио се већ познатим именима са том титулом: Матији Бећковићу, Војиславу Карановићу, Александру Лукићу, Благоју Свркоти, Ђорђу Николу, Ђорђу Кубурићу, Пери Зубцу, Саши Радојчићу, Благоју Баковићу, Тањи Крагујевић и Драгану Јовановићу Данилову.

Мирослав Алексић је рођен 1960. године у Врбасу где је био тамошњи управник библиотеке, а данас је помоћник управника библиотеке Матице Српске у Новом Саду.

О поетици Мирослава Алексић, председник жирија, др Зоран Ђерић је на конференцији за медије, 9. новембра 2017. године, говорио као о веристичкој, што значи да је заснована на чињеницама, стварним догађајима, па чак и личностима.

То јој са једне стране одузима ту неку метафорничност и универзалност, али јој даје на уверљивости и аутентичности оног песничког израза и самог догађаја који је одабрао да смести у песму. Управо песма „Тај трен“ говори о једној вероватно стварној жени, али неименованој, једном тренутку који је прошао, говори о животу, пролазности, љубави која оставља трагове и на један врло упечатљив начин поентира па нам се чинило да ова песма има све елементе који су пропозицијом предвиђени“, поручио је Ђерић и истиче да је ово у основи љубавна песма, али са одсуством ироније и патетике.

Пограм манифестације „Ленкин прстен“ почиње у четвртак, 16. новембра у Галерији Дома културе. Почетак програма биће пропраћен и изложбом слика под називом „У Ленкином прстену“ где ће бити предсављена дела настала на ликовној колонији одржаној током августа.

Промоција монографије о породици Дунђерски „Чудо у Чину“, аутора Весне Димитријевић и Илије Туцића заказана је за петак, 17. новембар, у Дому културе.

Главни део програма, уручење награде победнику, одржаће се у суботу, 18. новембра, у сали Позориштанца. Том приликом биће одриграни делови из монодраме „Ја, Лазар Дунђерски“, Зорана Суботичког, затим ће наступити хор АКУД „Лола“ из Београда. Крај ће обележити присуство глумца Војина Ћетковића и његовим казивањем стихова песме „Santa Maria della Salute“.

Манифестација се затвара у недељу, 19. новембра, која је посвећена песницима општине Србобран који су имали прилику да учествују на конкурсу „Ленкин прстен“.

Клуб читалаца

После 27 година издавачког рада и две хиљаде и деветсто објављених наслова у готово 40 разноврсних едиција, одлучили смо да организујемо Клуб читалаца Прометеја. Велики избор књига за Вас, Вашу породицу и пријатеље, велика уштеда, једноставно учлањење и наручивање књига, бројне друге погодности и изненађења која Вас чекају у нашем Клубу читалаца, награда су нашим верним читаоцима и добри разлози да стекнемо и нове читаоце.