Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Чудновата платна живота

Када инжењер некадашњег југословенског предузећа због посла забаса у удаљене крајеве света, а у исто време, земља из које је кренуо почне да се растаче и крвари по свим шавовима, суочи се са једном посебном тугом и носталгијом, са једном одвојеношћу, бригом, сетом, које, склон писању и речима, претаче у неке белешке, сећања, размишљања. Истовремено, преплићу се у тим сећањима и догађаји, сусрети, анегдоте из текућих дана инжењера који ради у Ираку, Русији, Украјини…

Радознао, склон игри у којој изазива самог себе, аутор Милан Пајевић записује те приче и сећања на руском језику, па тек онда преводи на матерњи. По повратку кући, са већ објављеном првом књигом прича која је изашла у Кијеву (Питао бих. Кога да питам, Кијев 2008, Београд, 2016), Милан Пајевић се сређујући белешке, дневничке записе и приче, свев више окреће писању. Активан на друштвеним мрежама, духовит, запитан о многим актуелностима и са искуством човека који је прошао свет, али и са жељом да лепим обоји свој свет, Милан Пајевић пише активно, објављује, дописује се.

Ниједан сусрет за њега није само сусрет, јер у сваком пронађе нешто јединствено и важно да се запише. Тако нам, и сам не сањајући, оставља драгоцене записе о Завичају (који увек нагласи великим словом), о људима који су обележили наше време, он нам прича оне топле људске приче, у којима се сажима читаво искуство. За њега је пођеднако важно да запише утиске о Верони колико и о Ариљу, да пренесе лепоту Дирера из Албертине у Бечу исто колико и са Арлемм-а летњег музичког фестивала у Ариљу, он своје записе и приче боји духовитим опаскама, шалама, али и музиком коју слободно можете слушати док читате та “Чудновата платна”, на којима, као на филмској траци, теку неки животи, нижу се неки предели, смеју се неки људи, дими се добра кубанска цигара, и живот тече, тече, потврђујући нам да је заиста она река у коју се не може два пута ући, како је тврдио Хераклит.

Поднаслов књиге каже да су ово Неиспричане приче. Можда су могле да се зову и недопричане приче. Не, оне нису некомплетне или незавршене, оне су целине које остављају дубок траг код читаоца, оне су разбарушене, али углађене, као и сам аутор, оне доносе не само личне утиске, већ сијасет историјских чињеница, подсећања и података. Сваку причу Милана Пајевића читалац може да “доприча”, да настави, да из сопственог искуства “дода и допише” нешто своје, да одгледа овај литерарни “филм” сопственом душом. Аутор свакако игра на карту обазованог, али пре свега радозналог читаоца, који ће у овим причама пронаћи много занимљивости, подсетити се да постоје “историјске истине” које се често забораве, подсетити се времена када смо другачије вредновали оно што нам је дато као уметничка, људска и морална надоградња, када смо дисали неким пуним плућима и свет посматрали широм отворених очију, упијајући све лепо, људско и истинито као код који се утискује заувек.

За крај да поменемо и да ће 12. фебруара 2020. године у 13 часова у Клубу РТС Хиландарска (улаз из Светогорске улице) бити одржана промоција књиге Чудновата платна, на којој ће говорити уредник Зоран Колунџија, Мухарем Баздуљ, приређивач Славица Томаш и писац.

Аутор: Сузана Спасић
Текст преузет са сајта Avant Art Magazin.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.