Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Жртвени јарац

Код старих Јевреја постојао је, према Библији, посебан обред посвећен искупљењу грехова јеврејског народа. Он се изводио једном годишње, на дан ослобођења од греха, по устаљеном церемонијалу. На место обреда доводили су живога јарца. Затим би, пред искупљеним народом, уз ритуалне речи, првосвештеник стављао обе руке на јарчеву главу и тиме симболично преносио на њега грехове целога народа. Након тога би га изгонили у пустињу да тамо скапа од глади и жеђи – заједно с понесеним гресима. Тако је несретни јарац, ни крив ни дужан, искупљивао туђе, колективне грехове. Он је, заправо, био жртвован да би се други ослободили од грехова за почињена недела и неправде које су у току године наносили ближњима. Древни јеврејски ритуал жртвовања јарца ради искупљивања колективних грехова одавно већ не постоји. Али међу људима и даље постоји обичај да се заједничка кривица, за неуспех у неком подухвату и сл., свали само на једног члана колектива. Тај се, онда, назива жртвеним јарцем.

У вези с изразом жртвени јарац може се поставити и питање зашто је међу свим животињама за жртву изабран управо јарац, зашто се баш на њега преносе људски греси. Одговор на то питање може се наћи у митологији многих народа, па тако и у нашој. По народним веровањима у нас, јарац је постао од ђавола. Зато се у народним причама ђаво најчешће и претвара у јарца. Осим тога, јарац је оличење и других зала: раскалашености, разблудности и сл. Отуда су и сатири у старогрчкој митологији приказивани као козоноги и длакави демони, који су чак и обликом ушију подсећали на јарца. Јарац је, дакле, сам по себи грешан, па је онда најлакше било на њега пренети туђе грехове. У нашем језику постоји и израз грешни јарац, који се често употребљава у значењу што га има и жртвени јарац.

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.