Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Претплата

Из штампе је изашло IV коло Едиције СРБИЈА 1914-1918

С поносом Вас обавештавамо да смо објавили четврто коло ЕДИЦИЈE СРБИЈЕ 1914-1918. у сарадњи са Радио-телевизијом Србије, што заједно са првим, другим и трећим колом, као и са насловима ван ових кола, чини око 50 наслова. Сви ови наслови осветљавају догађаје од пре 100 година, а у питању су до сада прећуткиване теме, заборављени догађаји и жртве, документовани непознатим фотографијама, виђени очима како домаћих, тако и страних аутора.

Опширније...

Жртвени јарац

Код старих Јевреја постојао је, према Библији, посебан обред посвећен искупљењу грехова јеврејског народа. Он се изводио једном годишње, на дан ослобођења од греха, по устаљеном церемонијалу. На место обреда доводили су живога јарца. Затим би, пред искупљеним народом, уз ритуалне речи, првосвештеник стављао обе руке на јарчеву главу и тиме симболично преносио на њега грехове целога народа. Након тога би га изгонили у пустињу да тамо скапа од глади и жеђи – заједно с понесеним гресима. Тако је несретни јарац, ни крив ни дужан, искупљивао туђе, колективне грехове. Он је, заправо, био жртвован да би се други ослободили од грехова за почињена недела и неправде које су у току године наносили ближњима. Древни јеврејски ритуал жртвовања јарца ради искупљивања колективних грехова одавно већ не постоји. Али међу људима и даље постоји обичај да се заједничка кривица, за неуспех у неком подухвату и сл., свали само на једног члана колектива. Тај се, онда, назива жртвеним јарцем.

У вези с изразом жртвени јарац може се поставити и питање зашто је међу свим животињама за жртву изабран управо јарац, зашто се баш на њега преносе људски греси. Одговор на то питање може се наћи у митологији многих народа, па тако и у нашој. По народним веровањима у нас, јарац је постао од ђавола. Зато се у народним причама ђаво најчешће и претвара у јарца. Осим тога, јарац је оличење и других зала: раскалашености, разблудности и сл. Отуда су и сатири у старогрчкој митологији приказивани као козоноги и длакави демони, који су чак и обликом ушију подсећали на јарца. Јарац је, дакле, сам по себи грешан, па је онда најлакше било на њега пренети туђе грехове. У нашем језику постоји и израз грешни јарац, који се често употребљава у значењу што га има и жртвени јарац.

Клуб читалаца

После 27 година издавачког рада и две хиљаде и деветсто објављених наслова у готово 40 разноврсних едиција, одлучили смо да организујемо Клуб читалаца Прометеја. Велики избор књига за Вас, Вашу породицу и пријатеље, велика уштеда, једноставно учлањење и наручивање књига, бројне друге погодности и изненађења која Вас чекају у нашем Клубу читалаца, награда су нашим верним читаоцима и добри разлози да стекнемо и нове читаоце.