Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

СПАШЕН ИЛИ СПАСЕН

Ратови, познато је, доносе страдање и трпљење. Куће су попаљене и порушене, породице расељене и растављене, многе ожалошћене… Све трпе радњу коју је неко други на њима вршио. То се у језику исказује глаголским придевом трпним.
Постојање или непостојање услова за јотовање у облицима трпног придева најлакше је уочити на једном (истом) глаголу који има две форме: спасити и спасти. Од форме спасити трпни придев гласи спашен (са јотовањем: спасиен – спасјен – спашен), а од форме спасти гласи спасен (јер нема услова за јотовање). Дакле, онај ко употребљава облик спасити, може рећи спашен, спашавати, спашавање, а онај коме је блиле спасти употребљаваће облике спасен, спасавати, спасавање. Ипак, Правопис српског језика предност даје варијанти спастиспасен. Проф. Иван Клајн иде даље па каже: „Уколико би се прихватио облик спасити, морала би се признати и глаголска именица спашење (уместо спасење) и несвршени глагол спашавати (уместо спасавати), мад за њих нема потврде у речницима.”
Дакле, ако хоћете да будете спасени, носите појас за спасавање и надајте се спасењу!

 

текст преузет: Како се каже, Милорад Телебак

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.