Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Соломонско решење

Мудро, довитљиво и праведно решење проблема

Јеврејски краљ Соломон, син краља Давида био је владар Израела средином десетог столећа пре наше ере. Остао је запамћен као успешан и мудар владалац. Приписују му се многа велика дела, поред осталих и чувена Пјесма над пјесмама, Књига проповједникова, Изреке, Псалми и друде. У самом Старом завету говори се како је од стране господа Соломон био обдарен божанском мудрошћу, коју је и показао пресудивши у једном тешком спору.

Две жене обратиле су се краљу Соломону да би пресудио чије је дете. Једна од њих, пише у Библији, тврдила је следеће: „Ја и ова жена у истој кући живимо…И кад сам пажљивије погледала, разабрах: није то мој син кога сам ја родила!”

Друга жена тврдила је супротно, и тако су се оне препирале пред краљем док није наредио да му донесу мач и расеку дете напола…. Онда проговори краљ и рече: дајте дете првој, нипошто га не убијајте, она му је мајка” Овај приказ у Библији завршава се следећим речима:

„Сав је Израел чуо пресуду коју је изрекао краљ, и поштовали су краља, јер су видели да је у њему божанска мудрост у изрицању правде.

Око Соломоновог имена сплеле су се касније и многе друге легенде, које говоре о његовој моћи над духовима, довитљивости, праведности… због чега су га звали Соломон премудри. Његово се име данас најчешће помиње у изразима соломонско решењесоломонска одлукасоломонски суд, односно пресуда.

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    
Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.