Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Соломонско решење

Мудро, довитљиво и праведно решење проблема

Јеврејски краљ Соломон, син краља Давида био је владар Израела средином десетог столећа пре наше ере. Остао је запамћен као успешан и мудар владалац. Приписују му се многа велика дела, поред осталих и чувена Пјесма над пјесмама, Књига проповједникова, Изреке, Псалми и друде. У самом Старом завету говори се како је од стране господа Соломон био обдарен божанском мудрошћу, коју је и показао пресудивши у једном тешком спору.

Две жене обратиле су се краљу Соломону да би пресудио чије је дете. Једна од њих, пише у Библији, тврдила је следеће: „Ја и ова жена у истој кући живимо…И кад сам пажљивије погледала, разабрах: није то мој син кога сам ја родила!”

Друга жена тврдила је супротно, и тако су се оне препирале пред краљем док није наредио да му донесу мач и расеку дете напола…. Онда проговори краљ и рече: дајте дете првој, нипошто га не убијајте, она му је мајка” Овај приказ у Библији завршава се следећим речима:

„Сав је Израел чуо пресуду коју је изрекао краљ, и поштовали су краља, јер су видели да је у њему божанска мудрост у изрицању правде.

Око Соломоновог имена сплеле су се касније и многе друге легенде, које говоре о његовој моћи над духовима, довитљивости, праведности… због чега су га звали Соломон премудри. Његово се име данас најчешће помиње у изразима соломонско решењесоломонска одлукасоломонски суд, односно пресуда.

Клуб читалаца

После 27 година издавачког рада и две хиљаде и деветсто објављених наслова у готово 40 разноврсних едиција, одлучили смо да организујемо Клуб читалаца Прометеја. Велики избор књига за Вас, Вашу породицу и пријатеље, велика уштеда, једноставно учлањење и наручивање књига, бројне друге погодности и изненађења која Вас чекају у нашем Клубу читалаца, награда су нашим верним читаоцима и добри разлози да стекнемо и нове читаоце.