Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Смог

У великим градовима, посебно оним са доста фабричких димњака – да о аутомобилима и аутобусима, који својим издувним гасовима загађују ваздух и не говоримо – људе гуши тешки, неподношљиви – смог. Смог се јавља нарочито с јесени и зими, кад има доста магле. Тада у градовима и великим индустријским центрима, као што су Лондон, Сиудад Мексико, Лос Анђелес, или наш Београд и многа друга већа места, готово да и нема сунчаних дана, јер је небо прекривено облацима магле, дима, прашине и разних штетних испаравања. За хемичаре који испитују састав ваздуха што га удишемо, смог је углавном мешавина дима и магле, са другим састојцима што их избацују савремена индустријска постројења. Смог се, дакле, јавио заједно с индустријом (прво у Енглеској па онда и у другим европским земљама). Тада је, у XVIII столећу, настала и сама реч смог.Својим саставом и изворним значењем она сасвим тачно показује о чему се ради, о каквој је појави реч. Смог је, наиме, скраћена сложеница енглеских речи smoke (чита се: смоук) – „дим“, „чађ“, и fog – „маглa“. Узета су прва два гласа (односно слова) речи smoke и задња два речи fog. Тако је од smoke иfog насталоsmog. По томе смог дословно значи дим и магла.

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    
Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.