Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Слепа Срећа

Израз слепа срећа, који се обично употребљава кад некоме изненада искрсне какав велики добитак или кад нагло постигне неочекиван успех, има такође своје корене у античким митолошким представама живота. Тиха, која се поистовећује са Фортуном, богињом среће, према предању, била је „златокрила и брза попут муње, час добра и благонаклона, а час неправедна, дивља и слепа. Она се игра људима као лоптом; од њених ћуди зависи срећа и благостање, или беда и пропаст. Своје дарове често даје недостојнима и заједно с Елпидом, слепом Надом, непрестано обмањује људски род.“

Њена обележја, као и Фортунина, била су: точак (коло), вага, коцка, кормило и рог изобиља. Тиха је, дакле, била богиња која све даје, али и све одузима. И то не по неким заслугама, него по случају, наслепо. Зато је управо могла да често обдарује великим богатствима недостојне, а упропаштава заслужне. Људи и данас верују у „слепу срећу“. Треба на крају рећи да се у нас поред слепа срећа говори и луда срећа, што значи да се она дешава без икаквог реда и смисла, и без најаве.

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.