Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Претплата

Претплатите се на Четврто коло Едиције СРБИЈА 1914-1918

Поводом стогодишњице Првог светског рата, Издавачка кућа "Прометеј" и Радио-телевизија Србије - Издаваштво објављују нових 10 књига!

Опширније...

Слепа Срећа

Израз слепа срећа, који се обично употребљава кад некоме изненада искрсне какав велики добитак или кад нагло постигне неочекиван успех, има такође своје корене у античким митолошким представама живота. Тиха, која се поистовећује са Фортуном, богињом среће, према предању, била је „златокрила и брза попут муње, час добра и благонаклона, а час неправедна, дивља и слепа. Она се игра људима као лоптом; од њених ћуди зависи срећа и благостање, или беда и пропаст. Своје дарове често даје недостојнима и заједно с Елпидом, слепом Надом, непрестано обмањује људски род.“

Њена обележја, као и Фортунина, била су: точак (коло), вага, коцка, кормило и рог изобиља. Тиха је, дакле, била богиња која све даје, али и све одузима. И то не по неким заслугама, него по случају, наслепо. Зато је управо могла да често обдарује великим богатствима недостојне, а упропаштава заслужне. Људи и данас верују у „слепу срећу“. Треба на крају рећи да се у нас поред слепа срећа говори и луда срећа, што значи да се она дешава без икаквог реда и смисла, и без најаве.

Клуб читалаца

После 27 година издавачког рада и две хиљаде и деветсто објављених наслова у готово 40 разноврсних едиција, одлучили смо да организујемо Клуб читалаца Прометеја. Велики избор књига за Вас, Вашу породицу и пријатеље, велика уштеда, једноставно учлањење и наручивање књига, бројне друге погодности и изненађења која Вас чекају у нашем Клубу читалаца, награда су нашим верним читаоцима и добри разлози да стекнемо и нове читаоце.