Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Слепа Срећа

Израз слепа срећа, који се обично употребљава кад некоме изненада искрсне какав велики добитак или кад нагло постигне неочекиван успех, има такође своје корене у античким митолошким представама живота. Тиха, која се поистовећује са Фортуном, богињом среће, према предању, била је „златокрила и брза попут муње, час добра и благонаклона, а час неправедна, дивља и слепа. Она се игра људима као лоптом; од њених ћуди зависи срећа и благостање, или беда и пропаст. Своје дарове често даје недостојнима и заједно с Елпидом, слепом Надом, непрестано обмањује људски род.“

Њена обележја, као и Фортунина, била су: точак (коло), вага, коцка, кормило и рог изобиља. Тиха је, дакле, била богиња која све даје, али и све одузима. И то не по неким заслугама, него по случају, наслепо. Зато је управо могла да често обдарује великим богатствима недостојне, а упропаштава заслужне. Људи и данас верују у „слепу срећу“. Треба на крају рећи да се у нас поред слепа срећа говори и луда срећа, што значи да се она дешава без икаквог реда и смисла, и без најаве.

Клуб читалаца

После 27 година издавачког рада и две хиљаде и деветсто објављених наслова у готово 40 разноврсних едиција, одлучили смо да организујемо Клуб читалаца Прометеја. Велики избор књига за Вас, Вашу породицу и пријатеље, велика уштеда, једноставно учлањење и наручивање књига, бројне друге погодности и изненађења која Вас чекају у нашем Клубу читалаца, награда су нашим верним читаоцима и добри разлози да стекнемо и нове читаоце.