Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Шах

Ако знате шта је то чатуранга, чатранг, шатранџ, сигурно добро познајете шах и његову историју.  Чатуранга је најстарије име “игре на 64 поља” настало у Индији пре неких 1400 година. Од индијаца “чатурангу” су преузели Персијанци (Иранци), а од њих Арапи, под именом шатранџ. Арапи су „шатранџ“ пренели у Европу, где је та игра усавршена и где је стекла ново име – шax, c различитим изговором у разним језицима. To, заправо, и није неко ново име, јер реч шax потиче из персијског језика и значи дословно – „краљ“. Ново је само то

што је речју шах („краљ“), која је назив једне од главних фигура, названа цела игра. У шаховској игри има још један занимљив израз. To je – маt. Поред маt, говори се још и маtираtи, маtpозиција и сл. И маt је персијска реч, која у преводу на наш језик значи:

„мртав“. Данас се она самостално употребљава, а некада је то био само део реченице. Персијанци су, наиме, кад би довели противничког краља у безизлазан положај, говорили: „Еш шах мат“, што је значило: „Краљ је мртав“. Тиме се завршавала шаховска партија, као што се данас завршава речима: „Мат“ или „Реми“. Занимљиво је да су Руси узели као назив игре готово целу реченицу „Краљ је мртав“ („Еш шах мат“). Они, наиме, шах називају шахмаtы. A y нас је, ето, као назив прихваћена само једна реч – шax, при чему и не помишљамо да она, у ствари, значи – „краљ“.

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    
Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.