Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Пијан као мајка

Људи често и радо загледају чашици у дно, који воле „добру капљицу” (да не кажемо – пијанци) имају своје тумачење израза пијан као мајка. Они тврде да су сви љубитељи алкохола душевни и добри људи, па пошто се каже добар као мајка, израз пијан као мајка значи то исто. Прво је, дакле, било: пијан – добар као мајка, а онда само – пијан као мајка.
Али, оставимо љубитеље алкохола и њихова пристрасна тумачења. Има и сасвим трезвених, веома озбиљних и компетентних људи који овај израз повезују за алкохолом.
Академик Берислав Перић, професор универзитета и шеф Гинеколошко-акушерске клинике у Новом Саду, даје овакво објашњење:
„У време када су се жене порађале по кућама, без стручне помоћи, у случајевима када је долазило до застоја порођаја, или ако је порођај био веома болан, бабице су давале породиљама да пију алкохол, и то по могућности што јачу ракију, да би оне на тај начин биле обезбољене. То народно искуство има своју основу и у медицини. Утврђено је, наиме, да одређене (не превелике) количине алкохола у току порођаја доводе до попуштања грчева материце и опуштања мишића. На тај се начин заиста олакшава порођај. Чак и ради предупређивања побачаја својевремено су даване женама мање количине коњака или вињака да би се спречило грчење материце, што је један од знакова претећег побачаја. На тај начин је, онда, настао и израз пијан као мајка, јер су жене у породу стварно напијане, оне су биле пијане.”
Лингвисти пак имају друкчије објашњење. Др Драган Мршевић-Радовић, ослањајући се на истраживања познатог руског лингвисте, професора Никите Толстоја, каже:
„Познато словенско поређење пијан као мајка повезује се са нешто ширим изразом пијан као мајка земља. Код примитивних народа постоји веровање да је мајка земља свеопшта мајка – прародитељка целог живог света. Да би могла да испуни ту своју примарну функцију, функцију репродукције, мајка земља мора да буде обилато натопљена влагом, кишом. Сваког пролећног циклуса, обилно натопљена пролећним водама, земља постаје натопљена, напојена или – ’пијана’ мајка земља.
Отуда придев пијан у нашем поређењу пијан као мајка земља има, у ствари, значење: ’натопљен’, ’напит’.”

Литература: Зашто се каже, Милан Шипка

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.