Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Пета Колона

Као и тројански коњ (или данајски дар), Пирова победа, прећи Рубикон и сл., и израз пета колона настао је у вихорима рата. Захваљујући чињеници да тај рат није био тако давно као тројански, или они што су их водили краљ Пир, Цезар и друге војсковође старога света, имамо и више података о изразу који је тада створен. Реч је о Шпанском грађанском рату (1936-1939) између присталица демократски изабране републиканске владе и побуњених фашистичких генерала с Франциском Франком на челу.

Био је то дуг и крвав грађански рат, у коме су, борећи се на страни Републике, суделовали и многи наши људи, као добровољци у интернационалним бригадама. Уз издашну материјалну и војну помоћ тадашњих фашистичких сила, Мусолинијеве Италије и Хитлеровог Немачког Рајха, побуњеници су освојили добар део земље и устремили се на главни град Мадрид, који је пружао најжилавији отпор. Трупама које су опкољавале шпанску престоницу командовао је један од најистакнутијих фашистичких генерала Емилио Мола (1887-1937). У јеку најжешће битке он је преко радија браниоцима Мадрида упутио следећу поруку: „Четири наше колоне марширају на ваш град, a y одговарајућем тренутку пета колона иза ваших властитих положаја кренуће у напад.“ Генерал је, наравно, мислио на контрареволуционарне снаге које су деловале у опкољеном Мадриду и које су биле спремне да на његов знак изнутра сломе отпор бранилаца. Тако је први пут у историји употребљен израз пета колона. Касније је он постао уобичајена ознака „за организације, групе и појединце који пропагандом, шпијунажом, саботажом и диверзијама унутар своје земље раде за непријатеља“. Мало је познато да је још за време Шпанског грађанскограта, управо док је настајао сам израз о коме је овде реч, написана и драма Пета колона (енгл. The Fifth Column). Њен аутор је нико други до познати амерички писац Ернест Хемингвеј, тада ратни репортер у Шпанији. У току Другог светског рата (1939-1945), који је, у извесном смислу, био наставак грађанског рата у Шпанији, „петом колоном“ називани су сарадници окупатора и они који су, делујући изнутра, подривали одбрану нападнутих земаља (Норвешке, Белгије, Француске, Југославије и других).

У савременом језику израз пета колона има још шире значење. Њиме се, наиме, означавају сарадници и плаћеници спољних (непријатељских) сила који раде против своје земље – не само у војно-политичком него и у економском и сваком другом смислу.

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.