Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Пасти С Крушке

„Нисам пао с крушке“ – рећи ћe неко кад хоће да истакне како није луд, глуп, наиван, блесав, будала и сл. Зашто баш с крушке? Због чега су глупост, смушеност, нељубазност и сличне негативне људске особине повезане управо с тим, а не са неким другим дрветом или воћком (рецимо, јабуком, или трешњом и сл.)? Објашњење за то може се наћи у књизи Речник српских народних веровања о биљкама. „У супротности са јабуком“ – пише ту Чајкановић – „крушка се сматра за зло дрво, за дрво злих демона. У народним приповеткама под крушком скупљају се ђаволи… На крушци налази се и вештица. Да крушка може имати за вештице привлачну снагу, види се и из једне славонске варијанте познате формуле коју вештице говоре кад се мажу машћу да би полетеле: ’Ни о кладу ни о пањ, ни о дрво ни о камен, ни о крушку Тодорову’. Стара крушкова дрвета код нашег су народа на злу гласу.“ Иако је крушка, по Чајкановићу, „у старој религији, извесно, имала бољи углед и чак уживала известан култ“, за шта се наводе и бројни примери, наш народ ју је углавном доживљавао као „зло дрво“, на коме се скупљају демони, ђаволи, вештице и друга зла чудовишта, па чак и сама Смрт. Зато је оне који би се случајно нашли у том друштву, на крушци, па пали с ње, народ сматрао лудим, глупим, неразборитим и сл. Тако су, онда, настали и устаљени изрази: као да је пао (пала) с крушке – „збуњен, сметен, смушен“ или „збуњена“, „сметена“, „смушена“ и сл., нисам (ниси, није итд.) пао с крушке, у значењу: „нисам (ниси, није итд.) луд, будала, глуп, ограничен и сл.“

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.