Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Папир

Већ је у претходној причи речено да је папирстрана реч и да смо је преузели од Грка. Њено порекло сеже далеко у прошлост, у прадавна фараонска времена. Пре скоро 5 000 година стари Египћани су од срчике биљке зване папирос(или латински: papirus) правили танке листове, који су им, након посебне обраде и сушења, служили за писање. Управо по именуте биљке назвали су и њих папирусима. Поједини листови обично су се слепљивали и настављали један на други. Тако се добијао дуг свитак по коме су исписивани хијероглифи (тадашња египатска писмена). Најдужи свитак, папирус, био је дуг чак четрдесет метара! Из Египта папирус је пренесен у Европу, прво у Грчку, па онда и у Рим, где се касније уместо њега почео употребљавати

пергамент. И други су стари народи, још пре Египћана, правили различите листове који су им служили за писање. Први међу њима били су мудри Кинези, од којих су ту вештину преузели Персијанци и још неки азијски народи. Они при том нису користили папирус, него друга природна влакна. Данас се листови за писање и штампање књига праве углавном од дрвета (целулозе), али и од крпа, сламе, па истабљика кукуруза и кромпира.

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    
Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 60 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 60 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.