Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Кочија

У 15. столећу, у мађарском граду Коч (мађ. Kocs) почела су се израђивати посебна кола за превоз људи. Покривена и затворена са стране, штитила су од кише и ветра, а точкови на гипким осовинама омогућавали су „мекшу” и удобнију вожњу. Та кола, која су у то давно време израђивали вредни мајстори из Коча, прозвана су по месту израде  кочија (или, у облику множине – кочије).

За разлику од таљига, које подсећају на сиромаштво, брза и удобна кочија остала је појам раскоши и богатства. Посебно су биле украшене  и свечане краљевске и царске кочије, у којима су се возили владари.

Ипак, кочија није служила само богаташима као њихово лично возило. Њоме је преношена пошта између удаљених градова, посебно на Дивљем западу, у Америци.

Фијакер је кочија која је некад служила за превоз путника у јавном саобраћају, слично данашњем таксију.

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    
Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.