Едукација

Каубој

Реч каубој стигла нам је из далеке Америке заједно с вестерном – филмовима с Дивљег запада. Каубој је пустолов, луталица. Он је добар јахач. На коњу, у седлу, може да проведе дане и ноћи. Одлично барата оружјем, посебно чувеним пиштољем званим „колт“. Селећи се стално из места у место, са својим великим шеширом широког обода, који га штити од кише и сунца, он стално истерује неку своју правду, или је сам у сукобу са законом. Све га то у очима гледалаца чини великим јунаком, толико великим да му се опрашта чак и кад побије на десетке јадних Индијанаца. Тако је то на филму. У животу, међутим, у стварности, каубој је нешто друго. To није романтични јунак, него обични гонич стоке, говедар, који, јашући на коњу, чува голема стада крава и волова. Стално у покрету, у прерији, под отвореним небом, често шибан ветровима и олујама, или притиснут летњом жегом, он мукотрпно зарађује хлеб свој насушни. Да је каубој тек један „говедар“ или „кравар“, говори нам и сама та реч. У енглеском језику, наиме, кау (изворно: cow) значи: „крава“, а бој (boy) – „дечак“, „момак“. Састављено заједно: каубој (cowboy) значи: „момак који чува краве“, дакле -„кравар“. Оно што je y Северној Америци, на Дивљем западу, каубој, to je у Јужној Америци, посебно у Аргентини, гаучо (шпански: gaucho).

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    
Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 60 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 60 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.