Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Edukacija

Kauboj

Reč kauboj stigla nam je iz daleke Amerike zajedno s vesternom – filmovima s Divljeg zapada. Kauboj je pustolov, lutalica. On je dobar jahač. Na konju, u sedlu, može da provede dane i noći. Odlično barata oružjem, posebno čuvenim pištoljem zvanim „kolt“. Seleći se stalno iz mesta u mesto, sa svojim velikim šeširom širokog oboda, koji ga štiti od kiše i sunca, on stalno isteruje neku svoju pravdu, ili je sam u sukobu sa zakonom. Sve ga to u očima gledalaca čini velikim junakom, toliko velikim da mu se oprašta čak i kad pobije na desetke jadnih Indijanaca. Tako je to na filmu. U životu, međutim, u stvarnosti, kauboj je nešto drugo. To nije romantični junak, nego obični gonič stoke, govedar, koji, jašući na konju, čuva golema stada krava i volova. Stalno u pokretu, u preriji, pod otvorenim nebom, često šiban vetrovima i olujama, ili pritisnut letnjom žegom, on mukotrpno zarađuje hleb svoj nasušni. Da je kauboj tek jedan „govedar“ ili „kravar“, govori nam i sama ta reč. U engleskom jeziku, naime, kau (izvorno: cow) znači: „krava“, a boj (boy) – „dečak“, „momak“. Sastavljeno zajedno: kauboj (cowboy) znači: „momak koji čuva krave“, dakle -„kravar“. Ono što je y Severnoj Americi, na Divljem zapadu, kauboj, to je u Južnoj Americi, posebno u Argentini, gaučo (španski: gaucho).

Uputstvo za slanje rukopisa

Kako bi proces slanja i odabira rukopisa bio što brži i jednostavniji, molimo vas da se pridržavate dole navedenih pravila:

  • Predlog rukopisa šalje se isključivo putem mejla, na adresu dijana.t@prometej.co.rs
  • Predlog rukopisa treba da sadrži kratku biografiju autora sa kontakt podacima, sinopsis dela, obim i sadržaj, kao i objašnjenje zbog čega bi delo trebalo da se nađe u produkciji IK Prometej.
    Prilikom slanja predloga rukopisa, nije potrebno da nam šaljete celokupno delo.
  • U roku od 90 dana od prispeća predloga, bićete obavešteni o daljoj odluci naših urednika, te ukoliko za tim bude bilo potrebe, biće zatraženo da pošaljete celokupno delo na čitanje. U suprotnom, mejlom će Vam biti upućen negativan odgovor.
  • O konačnoj odluci nakon faze čitanja celokupnog rukopisa obaveštavamo Vas u roku od 90 dana, takođe mejlom.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.