Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Јабука раздора

Десило се то на свадби богиње Тетиде, мајке највећег хеленског јунака Ахила. Свадби на Пелиону присуствовали су, као што је и ред, сви богови олимпијски, међу њима и Хера, сестра и законита супруга врховног бога Зевса, затим Атена, богиња мудрости, и Афродита, богиња лепоте и чулне љубави. Свадбену буктињу запалила је Хера, а затим је настало весеље. Славило се уз божанска јела и пића и уз песму муза. И све би протекло у најбољем реду да зла Ерида, богиња раздора (неслоге), није смислила паклени план: бацила је међу званице златну јабуку с натписом „Најлепшој“. Њих три – Хера, Атена и Афродита – свака за себе, сматрале су се најлепшом. Свака је од њих била уверена да је лепша од осталих и да јој зато припада јабука. Настао је спор и неко је морао пресудити. Пошто ниједан од богова није хтео да буде судија, Зевс је наредио да се сукобљене богиње одведу на Иду, смртнику Парису – да он одлучи која је најлепша. Парис, син тројанског краља Пријама, са страхом је дочекао богове који су дошли са захтевом да донесе одлуку у њиховом великом спору. Да би добиле јабуку, заинтересоване богиње су му обећавале различите награде, истичући при том своје врлине и могућности. Парис се није много колебао. Између величине и славе, на једној, и љубави, на другој страни, определио се за љубав, тј. за лепу Хелену. Стога је прогласио Афродиту најлепшом и предао јој златну јабуку, изазвавши тиме срџбу осталих двеју богиња – Хере и Атене. Афродита је испунила дато обећање: Парис и Хелена су се срели и планула је велика љубав. Потом је тројански принц, уз Хеленин пристанак, извршио отмицу и одвео је са собом. Због тога је букнуо Тројански рат, у који ћe ce укључити сви сукобљени богови. Праузрок тога великог сукоба била је, како смо видели, Еридина златна јабука или јабука раздора. И од тада, па до дана данашњег, израз јабука раздора употребљава се у значењу: „узрок, разлог или повод свађе“, „предмет спора или неслагања“ и сл. 

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    
Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.