Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Edukacija

Adamova Jabučica

Adamova jabučica, po rečničkim određenjima, označava „spoljašnje ispupčenje štitaste hrskavice grkljana (naročito izražene u muškaraca)“, odnosno „izbočenu hrskavicu u grlu na ulazu u dušnik“. Latinski naziv joj je romum Adami, što doslovno znači „Adamova jabuka“.  Zašto je jabuka ili jabučica, koja nam poigrava pod grlom (pri gutanju ili kakvom uzbuđenju), povezana upravo s imenom praoca Adama? Kad je stvorio Adama – od praha zemaljskog“ i udahnuo mu život, Bog, prema kazivanju u Starom zavjetu, „zasadi vrt na istoku u Edenu, i u nj smjesti čovjeka koga je napravio. Tada Gospod Bog učini te iz zemlje nikoše svakovrsna stabla – pogledu zamamljiva a dobra za hranu – i stablo života nasred vrta, i stablo poznanja dobra i zla.“ Tako je, prema Bibliji, nastao Edenski vrt (zemaljski raj) da bi Adam u njemu večno uživao, uz samo jedno ograničenje, odnosno zabranu koju mu je Bog izrekao: „Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi, ali sa stabla poznanja dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!“ Adam se držao ove zapovesti sve dok ga Eva nije nagovorila da prekrši božansku zabranu. Adamu je, po raširenom verovanju u narodu, kad je shvatio kakav je greh učinio i koliko će ga nevolja zbog toga u budućnosti snaći, zastao komad jabuke u grlu, pa je tako nastalo ispupčenje na grlu, kojim su i danas obeleženi svi Adamovi potomci, tj. muškarci. Eto kako je iz jedne biblijske priče i narodne mašte ponikao ustaljeni izraz (i anatomski termin) Adamova jabučica (ili jabuka).

Uputstvo za slanje rukopisa

Kako bi proces slanja i odabira rukopisa bio što brži i jednostavniji, molimo vas da se pridržavate dole navedenih pravila:

  • Predlog rukopisa šalje se isključivo putem mejla, na adresu dijana.t@prometej.co.rs
  • Predlog rukopisa treba da sadrži kratku biografiju autora sa kontakt podacima, sinopsis dela, obim i sadržaj, kao i objašnjenje zbog čega bi delo trebalo da se nađe u produkciji IK Prometej.
    
Prilikom slanja predloga rukopisa, nije potrebno da nam šaljete celokupno delo.
  • U roku od 90 dana od prispeća predloga, bićete obavešteni o daljoj odluci naših urednika, te ukoliko za tim bude bilo potrebe, biće zatraženo da pošaljete celokupno delo na čitanje. U suprotnom, mejlom će Vam biti upućen negativan odgovor.
  • O konačnoj odluci nakon faze čitanja celokupnog rukopisa obaveštavamo Vas u roku od 90 dana, takođe mejlom.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.