Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Адамова Јабучица

Адамова јабучица, по речничким одређењима, означава „спољашње испупчење штитасте хрскавице гркљана (нарочито изражене у мушкараца)“, односно „избочену хрскавицу у грлу на улазу у душник“. Латински назив јој је роmum Adami, што дословно значи „Адамова јабука“.  Зашто је јабука или јабучица, која нам поиграва под грлом (при гутању или каквом узбуђењу), повезана управо с именом праоца Адама? Кад је створио Адама – од праха земаљског“ и удахнуо му живот, Бог, према казивању у Старом завјету, „засади врт на истоку у Едену, и у њ смјести човјека кога је направио. Тада Господ Бог учини те из земље никоше сваковрсна стабла – погледу замамљива а добра за храну – и стабло живота насред врта, и стабло познања добра и зла.“ Тако је, према Библији, настао Еденски врт (земаљски рај) да би Адам у њему вечно уживао, уз само једно ограничење, односно забрану коју му је Бог изрекао: „Са свакога стабла у врту слободно једи, али са стабла познања добра и зла да ниси јео! У онај дан у који с њега окусиш, зацијело ћеш умријети!“ Адам се држао ове заповести све док га Ева није наговорила да прекрши божанску забрану. Адаму је, по раширеном веровању у народу, кад је схватио какав је грех учинио и колико ћe га невољa због тога у будућности снаћи, застао комад јабуке у грлу, па је тако настало испупчење на грлу, којим су и данас обележени сви Адамови потомци, тј. мушкарци. Ето како је из једне библијске приче и народне маште поникао устаљени израз (и анатомски термин) Адамова јабучица (или јабука).

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.