Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

31. јануар | Лаза Костић

31. јануар

Лаза Костић

(Ковиљ31. јануар / 12. фебруар 1841 — Беч26. новембар 1910)

 

За модерног песника, чини се, више није битно где се родио. Код Костића, поуздано, то није био случај. Иако га у својим тзв. завичајним песмама неће споменути ни на једном месту, Лаза ће Ковиљу дуговати много и онда када ће све нити бити наизглед покидане и испреплетане ширином његових најпознатијих плетисанки.

манастир Ковиљ

Политичка и књижевна биографија Лазе Костића стварана је у држави Хабзбурговаца, Кнежевини и Краљевини Србији и Црној Гори током седам деценија његовог живота испуњеног активностима и стваралаштвом које је у много чему засенило и надвисило елитну генерацију српских интелектуалаца.
Да уз вансеријског песника иде и непојамна патња, знали смо одавно. И као што песника нема без биографије, ни библиографије нема без изузетног живота, трновитог хода по мукама. Свега тога Костић је имао у изобиљу, посебно у последњим деценијама када су почела свођења рачуна. Лаза Костић је у свом делу, а нарочито животу, сажео сву трагику и несавршеност доба коме је припадао. Видљиво је то из сваког његовог стиха, драме, а посебно новинских чланака и есеја које је Костић посејао у најмање три раздобља своје богате публицистичке делатности. Било је то доба у коме су се политика и поезија, националне идеје и занос, судбина и владари, мешали у свим омерима и димензијама.
По основним цртама свога духа Лаза спада у категорију класичних песника у грчком смислу. Два домашања његова јесу два најтежа и највиша домашања поезије.

Лаза Костић

Књижевну славу је градио још од ђачких и гимназијских дана, када је постао, уз Змаја и Јакшића, најистакнутији српски песник. Средином седамдесетих година XIX века, писао је мањи број песама него у претходној деценији, на конкурсу за националну химну био је одбијен, аутор је опоре родољубиве песме Пролог за Горски вијенац, најпознатији је по последњој песми посвећеној Ленки Дунђерски, Santa Maria della Salute. Написао је четири драме, три на српском и једну на немачком језику. Познат је и уважаван по књижевним и политичким критикама, есејима о књижевним и некњижевним темама, естетичким и филозофским расправама, преводима, романтичним, поетским приповеткама, којих је било свега четири. Као најзначајнији домет његовог песничког хумора издваја се велика песма Спомен на Руварца (1865) коју је Црњански оценио као највећу српску песму деветнаестог века, а затим Јадрански Прометеј у кругу родољубиво-историјских песама и поменута Santa Maria della Salute у оквиру песама љубавно-филозофске концепције.
Управо у овој песми срећемо сједињење личног и универзалног, односно архетипског: када љубав, бол и туга Лазе Костића нису више само његови, већ су то љубав, бол и туга човека уопште. Они спајају све људе који се налазе у сличној животној ситуацији у којој се нашао Лаза Костић после смрти Ленке Дунђерски.

Литература: Аниме Лазе Костића, Лазин кроз живот уз нос, Лаза Костић

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.