Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

1. фебруар | Дан Новог Сада

1. фебруар

Дан Новог Сада

Повељом царице Марије Терезије, Нови Сад добија, као доказ привилегија не само име, већ и грб и право коришћење грба и печата, за сва времена у свим приликама, што важи и за све грађане Новог Сада.

грб Новог Сада из 1748. године

У јавности је мање познато да Нови Сад, отприлике у исто време, око 1760. добија и своју заставу. Ова застава регистрована је у свим документима који бележе заставе градова Аустро-Угарске.
Застава Новог Сада је правоугаона, постављена хоризонтално, по вертикали подељена на 9 поља. Прва два поља смењују се белим пољем, па плавим исте ширине, поново белим, плавим, па белим: што значи: широко плаво поље, па наизменично уже бело, плаво, бело, плаво, бело и широко плаво. У средини може имати и грб у боји, у кругу у слободном пољу мањег пречника од два плава и белог узаног поља у средини. Плава боја је светла, интезивна.
Иако су се нације преплитале последња три века Нови Сад, укупно гледано, има посебан значај за Србе. И то не зато што су увек били најбројнији већ зато што је у значајном периоду Нови Сад био центар укупног српства. Вук Караџић је 1817. године забележио да је Нови Сад највеће општество српско на свету, а Јован Скерлић је рекао овде се у XVIII и XIX веку мислило и писало за цео српски народ. Овде је колевка српског књижарства, позоришта, па и демократије и толеранције.
Нови Сад у последњој деценији вртоглаво расте и готово дневно мења лик.

 

 

Разговор је још увек баш у Новом Саду налик на звучни доказ велике разбибриге, интимног својатања различитости, незлобив сабор усмених досетки.

Нови Сад није задихан, него расположен град.

Нови Сад је град који се смеје. Себи, понајпре.

 

Прометеј је до сада приредио и објавио више од 40 наслова посвећених свом граду. Погледајте све књиге из едиције Мој Нови Сад.

Литература: Име и презиме Нови Сад

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.