Luka Nikolić

Luka Nikolić rođen je 29. oktobra 1954. godine u Zaovinama kod Bajine Bašte. Posle osnovne škole, koju je završio u rodnom mestu, završava Srednju vojnu školu Kopnene vojske u Sarajevu. Odličan uspeh omogućio mu je da odmah upiše Vojnu akademiju Kopnene vojske u Beogradu.

Sa činom potporučnika raspoređen je u 20. gardijski pešadijski puk u Valjevu. Od 1982. do 1991. godine radi kao novinar, urednik i odgovorni  urednik lista „Vojnik“. Od prvog do poslednjeg dana rata na prostorima Jugoslavije obavljao je dužnost predsednika Komisije za identifikaciju poginulih Prve armije pri VMA. Po završetku ratnih sukoba obavljao je dužnost načelnika Doma garde u Topčideru. Penzionisam je u činu potpukovnika 1996. godine, a po izbijanju NATO agresije na SR Jugoslaviju dobrovoljno se prijavio na dužnost koju je obavljao u prethodnim dejstvima.

Ozbiljnijim naučnim radom počeo se baviti tek po penzionisanju. Do sada je objavio monografiju Srbijo, majko i maćeho, učestvovao na nekoliko simpozijuma i objavio dvadesetak naučnih radova.

 

 

Ratna dejstva Užičke vojske u 1914. godini
Ratni put Užičke vojske u 1914. godini, do sada neodovoljno istražen, ovde je prikazan detaljno i iscrpno. Uz njenu važnu ulogu u Cerskoj i Kolubarskoj [...]