Путовање кроз успомене

Шифра производа: 29532
Путовање кроз успомене
Број страна / Повез / Писмо:
309 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1188-5
Година издавања: 2016.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 800,00 дин.Цена са попустом: 640,00 дин.

( Сведочење о лепоти и истини

Прочитао сам рукопис Радована Поповића „Путовање кроз успомене“. У даху.

Извандредно. Одмерено. Отмено. Језички чисто, готово савршено. Као бистар поток с плитком водом у планини. Само да чучнемо и да се освежимо.

Сакупио је бисере расуте по теписима и ћилимима београдских и новосадских салона, по београдском асфалту, по умрљаним подовима београдских кафана, по трави паркова и дворишта, па и у блату и каљузи, одакле их вади, брише и предаје нама читаоцима. То ће, сигуран сам, бити од посебне вредности за историчаре књижевности, знатижељне студенте, марљиве читаоце.

Не знам ко је вршио избор ових прекрасних биографских маргиналија, сјајно, а непретенциозно испричаних анегдота, али ће се оне у годинама које су пред нама, препричавати.

Кратки, дивни портрети, описи намештаја, грађевина, догађаја или људи привлаче пажњу и држе интересовање. Некима ће се ово учити помало елитистички, а ја бих рекао да је то једна од бројних вредности овог красног рикописа. И јединственог. Скупљаног у дугом времену на овом нашем стално узбурканом простору. У текстовима се да осетити поветарац и кошава, али и како на то реагују појединци. И ту их као и увек до сада Радован чува од њих самих. Да ли то заслужују? Чак је и бирао речи, прецртавајући оне јаче, емоционално израженије и морално престроге. Успео је да их разголити, а да их спаси од простоте, да не кажем, понекад и бруке. Свака част.

Рукопис почиње 20-им мајем 1973. године доласком у Београд, на рад у културној рубрици „Политике“ и речима Воје Ђукића: „Аутономаши траже твоју главу, зато не оклевај, долази одмах… Тврде да си повезан са Мирком Тепавцем и Чанадановићем…“

Овакав почетак ме вратио у то време. Не знам да ли се Ти још увек сећаш тога. Како си ми Ти својевремено, а знатно после овог догађаја причао, што ми је Мирко пре десетак година потврдио, увече 7. децембра 1972. године разговарао си телефоном са Чанадановићем. Он те упитао: „Радоване, познајеш ли неког Слободана Гавриловића, младог човека из Титовог Ужица. Направио је скандал данас пред Титом на конференцији о омладини. Реци му да се чува јер ће му Тито ј… мајку. Он је осветољубив и ништа не прашта.“

Опрости ми на мојој слободи да Те на ово подсетим.

У Београду

На Митровдан, 2015. године

Слободан Гавриловић)

Радован Поповић

Рођен је 1938. године у селу Дуб. Гимназију је завршио у Ужицу, а књижевност је студирао у Београду. Био је дугогодишњи уредник културног додатка Политике, а објавио је и читав низ књижевних биографија. За књигу Живот Меше Селимовића награђен је 1988. године Октобарском наградом града Београда за књижевност.

Члан је српског ПЕН клуба и члан управних одбора Задужбине Иво Андрић, Задужбине Десанка Максимовић и управеФондације Васко Попа.

Будите први који ће те оставити утисак “Путовање кроз успомене”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.